Építési törmelékből, maradékból, jól megmondva sittből készítünk hasznos holmikat, sőt, akár ajándéknak beillő tárgyakat.

Kínáló készítése

Ez nem lesz hosszú, mert egy nagyjából kínáló tányér méretű természetes kőlap, vagy akár burkolólap kell hozzá, amit lehetne formáztatni, de minek. 

A szélek, ha élesek, egy kőkorongos flexszel kezelhetők, ez haveroknak, vagy sírköveseknek szokott lenni, de érdemes leginkább a burkolót megkérni a sitt keletkezésének pillanatában, hogy legyen szives utómunkázni pár darabot. Ép burkolólapok széle utómunkát sem igényel.

A hátuljára érdemes készen kapható öntapadó filckorongokat ragasztani, minden sarokba egyet, így biztosan nem bánt semmilyen felületet egy esetleg nem tükörsima hátsó oldal. Ez természetes kövek esetében nem szokott gond lenni, azok simák elöl-hátul.

Fontos!

A márvány/mészkő/gránit porózus anyagok, zsírfoltosak lesznek például egy olyan szép szalonnától mint ami a képen van. Ez ellen úgy lehet tenni, hogy sötét alapanyagot kell választani, beletörődni hogy a foltok egy idő után összefüggő paca lesznek, vagy lelkesen tisztítani, mert ezek mosogatógépbe, mivel porózusak, nem tehetőek, és az úgyse segít. Ami segít, az a szódabikarbóna.

A szódabikarbónából krémes masszát készítünk vízzel, a foltra helyezzük és 24 órára szorosan becsomagoljuk, ez vegyszermentesen felszedi teljesen, vagy valamennyire a foltot. Ha muszáj, az eljárás megismételhető. 

Márványon tilos ecetet, ecettartalmú tisztítószert használni. 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...