Nyitólap Spórolj! Infláció A szomorú adatok: Magyarország az unió szegényháza
HIRDETÉS

A szomorú adatok: Magyarország az unió szegényháza

minden nagyon drága

A magyar lakosság uniós összehasonlításban nagyon keveset költ fogyasztásra, ami az életszínvonalról is sokat elmond – írja a HVG. A portál az Eurostat adataiból rajzolt képet a magyarokról.

HIRDETÉS

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adataiból az látszik, hogy 2022-ben egyedül Bulgáriában volt alacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás mint Magyarországon. Tehát az EU-ban egy ország kivételével senki nem költ olyan keveset fogyasztásra, mint hazánk. Ez azt jelzi, hogy nagyon alacsony a magyarok életszínvonala is. Ez egyébként nem új infó. Évek óta Bulgária után az utolsó Magyarország ebben.

A HVG felhívja a figyelmet, hogy ezen a szomorú helyzeten láthatóan az sem változtatott, hogy 2022-ben a kormány a választások előtt ezer milliárd forintos nagyságrendű összeget szórt rá a lakosságra (gyerekesek szja-visszatérítése, 13. havi nyugdíj, fegyverpénz stb.). A hazai statisztikai hivatal, a KSH szerint a háztartások tényleges fogyasztása 6 százalékkal nőtt 2021-hez képest: az év elején még volt miből költekezni, aztán az energiaválság és az elszabaduló infláció miatt sokan visszafogták a kiadásaikat.

A háztartások fogyasztásának bővülése ahhoz nem volt elég, hogy érdemben javítson a magyar lakosság fogyasztási helyzetén uniós összehasonlításban. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a választások előtti pénzszórásnak óriási inflációgerjesztő hatása volt. így egyrészt a kiszórt pénz értéke jelentős részben elinflálódott, másrészt mostanra pedig az ingyen pénz elfogyott, a magasabb árak viszont velünk maradnak tartósan.

A háztartások nagyon keveset tudnak fogyasztani, ellenben az állam sokat fogyaszt

A háztartások fogyasztására rendkívül alacsony. Ez nem mondható már el az állam fogyasztásáról. Az még 2022-ben sem volt alacsonynak mondható, pedig a kormány jelentős kiadáscsökkentést hajtott végre egyebek mellett a csak előkészítési fázisban lévő beruházások leállításával.

HIRDETÉS

Magyarán a magyar háztartások ugyan keveset költenek fogyasztásra, az állam azonban sokat – legalábbis a többi régiós országhoz képest.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version