Szeretnénk finom és különleges fogást készíteni, de semmi kedvünk órákig a konyhában forgolódni? Teljesen érthető, az ünnepek arra valók, hogy a családunkkal, barátainkkal legyünk és végre pihenhessünk az egész éves hajtás után. Az egyszerű karácsonyi menü titka, hogy olyan ételt választunk, amiben van valami „pláne”, de gyorsan elkészül. Nos, ebben a receptben az aszalt szilva adja az extrát.
Egyszerű karácsonyi menü: aszalt szilvával töltött csirkemell
A következő recept 4 személyre szól. Nincs benne semmi nehézség, a nem kifejezett konyhatündérek is bátran kipróbálhatják, ráadásul a tűzhely mellett sem kell állni. Egy kevés száraz vörösborra is szükségünk lesz, a zamata benne lesz az ételben, de nyugalom, nem a bor fog dominálni.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg aszalt szilva
- 8 szelet bacon
- 1.5 dl száraz vörösbor
- 70 dkg csirkemellfilé
- olívaolaj
- só, bors
A főzési előtti estére lesz egy feladatunk: az aszalt szilvát vörösborba kell áztatni, hogy szépen összeérjenek az ízek.
Elkészítés:
- A csirkemellet felvágjuk nagyjából tenyérnyi vastagságú szeletekre, majd kikloffoljuk. A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
- A pácolás után a szeleteket kiterítjük egy nagyobb tálcára. Először bacont teszünk rá, utána következik az aszalt szilva. (Előtte csepegtessük le, amennyire lehet.) A szeleteket a baconnel és a szilvával szorosan feltekerjük, majd fogpiszkálóval rögzítjük a végeken, hogy ne csússzanak szét.
- Vegyünk elő egy tepsit és béleljük ki sütőpapírral. Kicsit nedvesítsük meg, azután tegyük rá a göngyölt husikat szépen egymás mellé. A tepsit takarjuk le alufóliával.
- 180 fokon sütjük 35 percet, ezután levesszük a fóliát és kb. 10-15 percet rápirítunk a göngyölegekre.
Hogyan tálaljuk?
Felszeletelve, köretnek burgonyapürét és zöldségekkel ajánlunk. Ha az egyszerű karácsonyi menüt szeretnénk feldobni valamilyen desszerttel, akkor ezekből a könnyű almás sütikből lehet válogatni. Ez a fogás két ünnep között is megállja a helyét, pl. ha vendégek érkeznek. Szilveszterre viszont ne készítsük, mert ilyenkor nem szabad szárnyast fogyasztani, hiszen „elkaparja” a szerencsénket.