Nyitólap Spórolj! Főzés Karácsonyi almás sütemények: olcsó és van olyan finom, mint a cukrászdai

Karácsonyi almás sütemények: olcsó és van olyan finom, mint a cukrászdai

karácsonyi sütemények

Az alma klasszikus és megunhatatlan sütemény alapanyag és nagyon sokféle változatban elkészíthető. Most kifejezetten az ünnepi asztalra illő recepteket hoztunk, amelyek nemcsak olcsók, de garantált velük a siker. Könnyű és elegáns karácsonyi sütemények almából.

Ha a karácsonyi sütemények után lélekben is szeretnénk felkészülni a karácsonyra, akkor tippjeinkkel segítünk, hogy hogyan lehet könnyedén túlélni a karácsonyi szezont.

Francia almatorta

A karácsonyi almás sütemények közül nem hiányozhat torta. A tésztája nagyon egyszerű k, de annál látványosabb torta lesz belőle a tetején sült almaszeletektől.

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés hideg víz

A torta tetejére:

  • 3 nagyobb alma
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál fahéj
  • fél bögre cukor
  • fél bögre tejszín

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a vajat. Dolgozzuk el egy kevés vízzel annyira, hogy sima tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát tegyük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben. 

A pihentetési idő leteltét követően nyújtsuk ki a tésztát és tegyük kivajazott tortaformába. 

Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, majd fektessük el a tészta tetején és szórjuk meg fahéjjal. A tejszínt keverjük el a tojássárgájával és egy evőkanál cukorral, majd a keveréket öntsük a torta tetejére és 180 fokos sütőben süssük 20 percig.

Habos-almás sütemény

A tojáshab nagyon jól áll ennek a könnyű ünnepi süteménynek, ami bármilyen fogás után megállja a helyét. Habos és gyümölcsös, tökéletes kombináció.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez: 

  • 1 kg alma
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 evőkanál cukor
  • fahéj ízlés szerint

A habhoz:

  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el: megpároljuk a reszelt almát a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével, illetve a reszelt héjával. Hagyjuk kihűlni, miután elkészült.

A tojásokat kettéválasztjuk és az 5 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

A réteslisztet a sütőporral összekeverjük, az 5 tojássárgáját pedig habosra keverjük a margarinnal és összedolgozzuk a lisztes keverékkel.

A tészta ⅔ részét sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, rátesszük az almás tölteléket, majd a tetejére a felvert tojáshabot. A legvégén ráreszeljük a maradék tésztát a habos rétegre. Azért fontos reszelni, hogy ne tegye tönkre a habot.

180 fokon kb. 20 perc alatt el is készül.

Zabos-almás pohárdesszert

Nagyon látványos és ünnepi ez a pohárdesszert, könnyítésképpen pedig sütni sem kell és nagyon gyorsan megvagyunk vele. Akár utolsó pillanatos desszert is lehet.

Hozzávalók:

  • 4 alma
  • 2 teáskanál fahéj
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 dl víz
  • 2 kis doboz natúr joghurt
  • 2 teáskanál méz
  • 120 gramm zabkeksz

Az almákat hámozzuk meg, kockázzuk fel és főzzük puhára a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt. 

A főtt almát pürésítsük botmixerrel és tegyük félre kihűlni.

A joghurtot keverjük el a mézzel. 

Egy pohár aljára tegyünk egy zabkekszet, majd kanalazzunk rá egy réteg joghurtot, a tetejére pedig mehet az almapüré.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version