Az alma klasszikus és megunhatatlan sütemény alapanyag és nagyon sokféle változatban elkészíthető. Most kifejezetten az ünnepi asztalra illő recepteket hoztunk, amelyek nemcsak olcsók, de garantált velük a siker. Könnyű és elegáns karácsonyi sütemények almából.
Ha a karácsonyi sütemények után lélekben is szeretnénk felkészülni a karácsonyra, akkor tippjeinkkel segítünk, hogy hogyan lehet könnyedén túlélni a karácsonyi szezont.
Francia almatorta
A karácsonyi almás sütemények közül nem hiányozhat torta. A tésztája nagyon egyszerű k, de annál látványosabb torta lesz belőle a tetején sült almaszeletektől.
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés hideg víz
A torta tetejére:
- 3 nagyobb alma
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál fahéj
- fél bögre cukor
- fél bögre tejszín
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a vajat. Dolgozzuk el egy kevés vízzel annyira, hogy sima tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát tegyük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben.
A pihentetési idő leteltét követően nyújtsuk ki a tésztát és tegyük kivajazott tortaformába.
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, majd fektessük el a tészta tetején és szórjuk meg fahéjjal. A tejszínt keverjük el a tojássárgájával és egy evőkanál cukorral, majd a keveréket öntsük a torta tetejére és 180 fokos sütőben süssük 20 percig.
Habos-almás sütemény
A tojáshab nagyon jól áll ennek a könnyű ünnepi süteménynek, ami bármilyen fogás után megállja a helyét. Habos és gyümölcsös, tökéletes kombináció.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- 5 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1 citrom leve és héja
- 1 evőkanál cukor
- fahéj ízlés szerint
A habhoz:
- 5 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: megpároljuk a reszelt almát a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével, illetve a reszelt héjával. Hagyjuk kihűlni, miután elkészült.
A tojásokat kettéválasztjuk és az 5 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
A réteslisztet a sütőporral összekeverjük, az 5 tojássárgáját pedig habosra keverjük a margarinnal és összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
A tészta ⅔ részét sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, rátesszük az almás tölteléket, majd a tetejére a felvert tojáshabot. A legvégén ráreszeljük a maradék tésztát a habos rétegre. Azért fontos reszelni, hogy ne tegye tönkre a habot.
180 fokon kb. 20 perc alatt el is készül.
Zabos-almás pohárdesszert
Nagyon látványos és ünnepi ez a pohárdesszert, könnyítésképpen pedig sütni sem kell és nagyon gyorsan megvagyunk vele. Akár utolsó pillanatos desszert is lehet.
Hozzávalók:
- 4 alma
- 2 teáskanál fahéj
- 6 db szegfűszeg
- 2 teáskanál vanília aroma
- 2 dl víz
- 2 kis doboz natúr joghurt
- 2 teáskanál méz
- 120 gramm zabkeksz
Az almákat hámozzuk meg, kockázzuk fel és főzzük puhára a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt.
A főtt almát pürésítsük botmixerrel és tegyük félre kihűlni.
A joghurtot keverjük el a mézzel.
Egy pohár aljára tegyünk egy zabkekszet, majd kanalazzunk rá egy réteg joghurtot, a tetejére pedig mehet az almapüré.