Alma télire: ha így teszed el, hónapokig eláll

Amit mindenképp tegyünk el, ha van lehetőségünk, mert egyrészt ennél csak drágább lesz, másrészt meg karácsonykor nagyon jól jön majd: alma télire, többféle módon.
Nemrégiben írtunk arról, hogy merre érdemes indulni, ha valaki szedd magad akciók keretében szeretné beszerezni az ország legjobb almáit. Ebben a cikkben már eggyel tovább megyünk, és arról írunk, hogy lesz jó az alma télire.
Nyersen, reszelve is elrakható az alma télire
Nem kell vele sokat pepecselni. Az almát mossuk és vékonyan hámozzuk meg, majd reszeljük le. Robotggéppel is lehet, akinek van, de nem kötelező, mert kézi erővel sem nagyon nehéz, például sokkal könnyebb, mint amikor krumplit reszelünk a sztrapacskához. Ha lereszeltük, nyomkodjuk ki a levét (és igyuk meg, nagyon finom és egészséges), tegyünk hozzá pár csepp citromlét és nejlonzacskóban fagyasszuk le. Érdemes kisebb adagokat csinálni, hogy jobban adagolható legyen. Mélyhűtőben nagyon soká eláll.
Fahéjas alma télire eltéve
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd gerezdekre vágjuk a gyümölcsök. Víz nélkül serpenyőben vagy kislábosban megpároljuk, adhatunk hozzá kevés vajat, vanilincukrot és néhány csepp citromlevet. Kevés vizet öntünk alá. Ha megpuhult, fahéjjal ízlés szerint fűszerezzük, majd dunsztosüvegben eltesszük. Fagyasztással is tartósítható, kinek mi a kényelmesebb. Amikor elővesszük, azonnal mehet a süteménybe, a zabkásába vagy magában kompót helyett is elfogyasztható.
Dinsztelt alma télire
Az előzőhöz hasonló módon csináljuk, de először a zsiradékot fel kell forrósítani, abba tenni az almát, enyhén lepirítani és minél kevesebb vízzel megdinsztelni, mintha hagymát készítenénk a pörköltalapba. Sima dinsztelt almába ne tegyünk semmilyen ízesítést, így többféleképpen felhasználható. Fagyaszthatjuk, vagy kevés szalicillal a tetején üvegben is soká eláll, de ebben az esetben úgy kell eltenni, hogy ne maradjon levegő a dunsztosüvegben.
Almakompót télire
Kompótban is eltehető az alma télire. Ekkor az almát nem főzzük meg előre, hanem nyersen tesszük az üvegekbe, és úgy kapnak gyors hőkezelést kap. Először készítsük el a levet: 3 deci vizet forraljunk fel, dobjunk bele 5-6 szegfűszeget, egy kávéskanál fahéjat, egy vanilincukrot és 5 evőkanál cukrot. Néhány percig forraljuk, majd fedőt teszünk rá és lezárjuk alatta a gázt. Hámozzunk meg 1 kilo almát és magozzuk ki, majd vágjuk negyedekre, majd adagoljuk ki befőttesüvegekbe úgy, hogy nagyjából az üvegek háromnegyedéig legyen. Eztán öntsük rá a szirupot, hogy teljesen elfedje. Az üvegeket állítsuk egy nagy lábosba, öntsünk köréjük vizet és forraljuk legalább 5 percig. Ezután a gázt elzárjuk, az üvegeket hermetikusan lezárjuk, lefordítjuk és hagyjuk kihűlni. Fél évig biztos eláll.