Mit csináljak a maradék pörköltből? 7 ötletet is mutatunk!

Az egyik legtipikusabb magyar étel a pörkölt, és az egyik legsokszínűbb is – szinte bármiből készülhet, legyen az hús, hal vagy zöldség, de a tojásos vagy tofus verzió is sokak szívét dobogtatja meg. Mit csináljak maradék pörköltből?

Mivel egyszerű és változatos, gyakran készítjük – időnként pedig el sem fogy mind. Ami egyáltalán nem baj, sőt! Mivel a pörkölt nagy adagban az igazi, ráadásul remekül fagyasztható, tulajdonképpen nem is érdemes egy étkezésre készülni vele.

A kérdés tehát, hogy mit csináljak a maradék pörköltből, a  választ pedig alább mondjuk is.

Lássuk, hogy mihez érdemes kezdeni a maradék pörkölttel – függetlenül attól, hogy a fagyasztóból vesszük elő, vagy a tegnapi ebédet alakítjuk át!

Kapcsolódó cikkünk: Így kell bepakolni a mosogatógépet – 5 trükk, hogy minden tiszta legyen. Olvasd el!

  • Rakott ételek: ha egyszer ledaráltuk a maradék pörköltet, ez az egyik legegyszerűbb felhasználása. Keverjünk hozzá egyenlő mennyiségű főtt rizst, tésztát vagy bulgurt, és rétegezzük a szezonnak megfelelő, vagy épp fagyasztott zöldséggel: savanyú- vagy kelkáposztával, cukkinivel, borsóval, babbal, szórjuk meg sajtal vagy kenjük le tejföllel, és süssük össze!
  • Palacsintába: a hortobágyi húsos palacsinta alap, mint a maradék pörköltet elnyelő fogás, hiszen erre találták ki – de ha nincs kedvünk ehhez a nagy klasszikushoz, akkor fel is üthetjük az felaprózott vagy darált pörköltet egy kis gombával, borsóval vagy paprikával. Az új ragunkat töltsük sós vagy alig cukrozott palacsintába, és kész is a remek vendégváró, vagy épp ünnepi előétel.
  • Tortilla lap: házi burrtió vagy quesadilla készülhet egy kisebb adag megmaradt pörköltből is – darálás után kenjük a tortilla lapra, szórjukmeg sajttal, tegyünk bele zöldségeket, hajtsuk félbe és süssük meg serpenyőbe – esetleg tekerjük fel, öntsük le tejfölös vagy paradicsomos szósszal és süssük át picit sütőben -pár perc alatt csodálats vacsoránk lesz!
  • Brassói: bár az eredeti brassói zöldborsóval és fokhagymával készült, semmi köze nem volt a pörkölthöz, a legtöbb étteremben mégis egy fokhagymás pörköltet kapunk sült krumplival. És ez nem baj, hiszen szeretjük! Ebben az esetben a pörköltet nem kell megdarálni, csak pár gerezd fokhagymával megbolondítani, majd kockára vágott sült krumplival összeforgatni. A savanyúságot ne felejtsük mellé!
  • Bácskai: a maradék pörköltet paradicsommal, paprikával esetleg egy kis paradicsomlével felhúzzuk, és belefőzünk pár marék rizst. Nyárias, és mindenki szereti!
  • Melegszendvics: ha darálás után kisebb adagokban fagyasztjuk le, akkor tökéletes melegszendvicskrém lehet belőle – reggel kivesszük, estére kiolvad, és filléres vacsora lesz belőle.
  • Extra pásztortarhonya: akárcsak a bácskai rizses húsnál, itt is kicsit lazított pörkölthöz adjuk a száraztésztát, majd belefőzzük. Akkor jó, ha kicsit mázgás, kicsit krémes és rizottó-szerű.
  • Levesek: babgulyás vagy gulyásleves esetleg palócleves is készülhet maradék pörköltből. Persze nem árt hozzátenni a hamis jelzőt egy szárnyas vagy sertéspörkölt esetében, de ez semmit nem von le az étel élvezeti értékéből és a praktikusságából!
  • Irány a Közel-Keltet: a Közel-Keleten rengeteg húsos egytálételt főznek – persze főleg kecskéből vagy birkából, de ez ne tartson vissza minket. Néhány szem aszalt gyümölcs, pár kanál közel-keleti fűszer és egy konzerv csicseriborsó segítségével csodálatos hamis tagine-t készíthetünk!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.