Készíts te is fügefalevél-szörpöt: olcsó, menő, egészséges
Az idei nyár egyik legnagyobb slágere a fügefalevél-szörp – tele van vele az internet. Végre olyan trendhez van szerencsénk, aminek értelme is van – a fügefalevél-szörp finom is, izgalmas is, az alapanyagnak pozitív élettani hatásai vannak, ráadásul fillérekből és pillanatok alatt megvan.
Nem csoda, hogy sztár lett!
Az egyre melegebb nyarakkal a füge is egyre több helyen bukkan fel – ehhez a recepthez pedig nincs is másra szükség mint pár frissen szedett levélre, cukorra (vagy más édesítőre), pár kanál citromsavra meg egy citromra – és félórára, hogy elkészítsük a smaragdzöld nedűt!
Mi kell a fügefalevél-szörphöz?
- 6 db fügefalevél
- 30 dkg cukor
- 15 g citromsav
- 1 citrom leve
- 6 dl víz
Legfontosabb teendők:
- A fügefaleveleket megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, összevágjuk.
- Közben cukrot és a citromsavat összekeverjük, felöntjük a vízzel, és lassú tűzön laza szirupot főzünk belőle.
- Ha kész, felöntjük vele a fügeszörpöt, és jól összeturmixoljuk. Ha kész, hozzáadjuk a maradék szirupot.
- Egy sűrű szűrőben leszűrjük, majd még egyszer megmelegítjük, kb 45-50 fokig.
- Ha kész, csatos üvegbe töltjük, hűlés után a hűtőbe tesszük.
Tippek a fügefalevél-szörp készítéséhez:
- Forgalomtól távoli fügefát válasszunk, hogy a levelek ne legyenek szennyezettek!
- Ne melegítsük túl a szirupot miután bekerül a levéldarálék mert elveszíti a szép színét!
- A fügefalevelet a népi gyógyászat hörghurutra, májzsugorra, magas vérnyomásra és diabétesz kezelésére is ajánlja, szóvaligazi elixírt kapunk!
- Mivel a cukor nem tartósításra szolgál, nyugodtan lecserélhetjük más alternatív édesítőkre – és akkor tényleg adhatjuk cukorbetegeknek is.
- Hűtőben egy hétig eláll – nem érdemes egyszerre nagy mennyiséget készíteni, hiszen a fügelevél egész nyáron rendelkezésre áll!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: