Olcsó és extra fogások kaporimádóknak

Javában nő a kapor, akinek van konyhakertje, már nem is tudja mit kezdjen vele, aki pedig csak szereti, most jó áron hozzájuthat a piacokon. A kapor ráadásul többet tud annál, hogy a kovászos uborkát lealapozzuk vele.
Pesztónak
Simán tésztára, halakhoz, fehér húsokhoz elsőrangú a kaporból készített püré.
- 1 nagy csokor kapor finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 ekanál fekete kömény durvára törve
- 1 tkanál fekete bors durvára törve
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g darált napraforgómag
- só
Az alapanyagokat alaposan összetöröm, elkeverem.

Kapormártás nokedlival
- 4 nagy csokor kapor finomra vágva
- 2 ekanál liszt
- 2 ekanál vaj
- 1 l tej
- só
A lisztet aranybarnára pirítom a vajon, fokozatosan hozzáadom a tejet, végig alaposan keverem és amikor a tej fele belekerült, hozzáadom a kaprot és a tejjel fokozatosan higítva, alacsony lángon 10 percig főzöm.
1 tojást simára keverek 40 dkg liszttel és annyi vízzel hogy szaggatható sűrűségű tészta legyen, és lobogó sós vízbe szaggatva kifőzöm.
A mártással tálalom.

Salátanövénynek
A képen rizssaláta, de a receptben a barna rizst felcserélheted bulgurra, vagy fusillire, pennére is.
- 4 nagy csokor kapor apróra vágva
- 200 g barna rizs
- 300 g füstölt hal, vagy füstölt tőkehalmáj darabokban
- 1 citrom frissen facsart leve
- durvára tört fekete bors
- só
A rizst megfőzöm, elkeverem a kaporral, citromlével, sózom és a hallal tálalom.