A bodzaszörp az alapanyag természete (INGYEN VAN!) miatt a legköltséghatékonyabban előállítható szörp. Itt a szezon, virágzik a növény, ezért kiszámoltuk mennyibe kerül, ha nekifogsz télire befőzni ezt a finomságot, és utánanéztünk, mennyibe kerülnek a szörpök.
A bodzaszörp előállítási költségei
1 liter szörp alapanyagai (elkészítése lent)
- 1/2 l víz, csapvizet nem számoljuk, szerintem méltányos
- 10 db érett, nagy, bő tenyérnyi virág
- 1/2 kg cukor 115 ft
- 5 g citromsav 15 ft
TOTAL: 130 FT/l, a termék higítási aránya kb. négyszeres, tehát ez 4 l kész szörpnek felel meg, amely ára 33 ft/l
Mennyi a bolti szörp?
Legolcsóbb, aromával és adalékanyagokkal készült szörpöktől a természetesig szemléztünk bodzaszörpöket, de mindenízű szörp ilyen árakon megy (higítási arányokat a fentihez igazítottuk, tehát ezek kész üdítőital árak literenként):
Stockwell & Co. bodzaízű szörp édesítőszerekkel: 98 ft/l
Yo bodzavirág ízű szörp: 208 ft/l
Schäfer BIO bodzavirág szörp: 702 ft/l
Mivel a házi bodzaszörppel csak az utolsó, adalékmentes termék veszi fel a versenyt, a 33 és a 702 forint között a különbség elég nagy ahhoz, ha szeretitek a szörpöt, feltétlenül állj neki házilag, mert a legalja aromás szörpnél is sokkal olcsóbb, és csodajó terméket kapsz.
Elkészítése
A virágokat a vízbe rakom a citromsavval, és három napig 15-20 C körüli helyen tárolom, majd leszűröm. Ha friss fogyasztásra lesz, a cukorral ízesítem és szódával kínálom.
A citromsav helyett 3 db felszeletelt biocitrom is jó, de sokkal drágább.
Befőzéshez a szörpöt felforralom, sterilizált üvegekbe töltöm, fejjel lefelé ujjnyi vízzel töltött lábosba rakom és fedő alatt alacsony lángon 30 percig gőzölöm, majd alaposan bebugyolálva, lassan hagyom kihűlni.
FONTOS!
A szörp sikeressége a virágon múlik, nem mindegy mikor szeded, erről itt olvashatsz bővebben.