A növényi italok komikusan, vagy inkább tragikusan drágák, 400 forintnál kezdődnek a leghígabbak, a célgépek szintén drágák, és egy kisebb konyhában nem is sok helye van egy ilyen egyfunkciós növényi ital készítő gépnek. És nincs is szükséged rá, mert több rendkívül egyszerű módszer van ezek előállítására hőkezelés nélkül, így az italod beltartalmi értéke is magasabb lesz.
Egy dolgot ne várj, a bolti italok sajátos édessége ipari technológia következménye, ha édesen akarod, cukrozd, vagy édesítsd, amivel akarod. Mazsolát beleturmixolva például elég extra végeredményt kapsz.
Botmixer szükséges. Minden esetben 100 g alapanyagot 5 dl vízzel öntöttem fel. Az alapanyagárak kiszámolásánál a legolcsóbb, sajátmárkás termékeket vettem alapul. simára botmixereztem és egy szűrőn átnyomkodtam. A maradék alapanyag felhasználásáról a cikk végén.
A kókusz és a mák a drágábbak, cserébe ezek maguktól hozzák a tej zsírosságát is, amelyet a bolti italokban mindenféle olajokkal szoktak kompenzálni. A mák zseniális, müzlibe tökéletes. Csipet sót mindbe érdemes rakni.
Kókusz
300 ft/l
Mák
450 ft/l
Zab
Lehet pehellyel és zabliszttel is, pehellyel olcsóbb, 110 ft/l.
Rizs
Ez kicsit máshogy készül, 120 ft/l.
- 250 g rizs
- 1 l lobogó forró víz
Az alapanyagokat összeöntöm, a pulton hagyom kihűlni és egy éjszakát lefedve pihentetem a hűtőszekrényben.
Másnap a rizst simára turmixolom, szűrőn átpréselem.
A maradék mákot, kókuszt, zabot müzlibe, muffinba felhasználhatod, vagy keverd ki cukorral, citromlével, kevés kókuszzsírral, nyomkodd formába, hűtsd be, és kész a nyers sütike.
A maradék rizzsel tudsz főzeléket sűríteni, ha gluténmentes háztartást viszel.