Kiadós receptek egy száraz sonkavégre

Ha maradt egy kis darab, azt nem érdemes szendvicsbe elpazarolni, mert maradék füstölt-főtt sonkára fantasztikus receptek vannak, ezekből mutatjuk a legjobbakat.
Ha történetesen a sonka zsíros része maradt meg, azt a linkelt pástétomban fel tudjátok használni füstölt szalonna helyett.
Legjobb: a pite
Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:
- 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
- 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
- kb 1 dl víz
- 1 tkanál só
Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.
Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
A lenti képen maradék szétcincált sonkavég, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Második legjobb: a tészta és sonkavég
Talán annyi a titok, hogy valami jó méretes tojásos tésztát érdemes választani, szélesmetélt, akár nagykocka, és a felkockázott sonkát kevés tejszínnel és sok borssal összeforgatni a kifőtt tésztával.

Harmadik legjobb: fasírt
Miért is ne? A végeredmény garantáltan csodás lesz.
- 250 g ledarált maradék sonkavég
- 50 g felkockázott füstölt szalonna
- 250 g zsemle
- 1 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 ekanál fűszerpaprika
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- só
- 10 szelet bacon
A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
