Olcsó és különleges desszertek Húsvétra

A desszertekkel különösen nehéz, ha spórolni kell, de csak összeszedtünk pár elfogadható árú alapanyagokból készülő, mégis rendkívül finom receptet.
Francia pirítós
- 4 db szikkadt, vastag szelet kalács
- 2 db egész tojás
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 tkanál őrölt fahéj
- 1 ekanál méz
- só
- 5 dkg vaj
- fahéjas cukor a végén megszórni
A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.
A vajat felolvasztom, és közepes lángon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne, fahéjas cukorba forgatom. Kívül ropog, belül szaftos, mindenki imádni fogja.
Citromkrémes rizstorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)
- 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
- 4 db tojás
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 1 nagy csipet só
Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.
Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A krém:
- 75 g cukor
- 2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
- 200 g mascarpone
A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat.
A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.

Csokoládés túrótorta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
A piskótához:
- 6 db nagyméretű tojás
- 180 g liszt
- 150 g cukor
- 30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát)
- só
- kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre.
A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.
Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.
50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni.
2 óra múlva vágható, tölthető.

Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
- 200 g cukor
- 1 dl tej
- 500 g mascarpone
- 2 presszókávé
- 100 g aszalt szilva összevágva
A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.
A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm.

Banánkrémes torta
19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta elkészítése fent.
A krémhez:
- 700 g túlérett banán
- 100 g kakaópor
- 200 g durvára tört csokoládé
Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem.
A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá.

Karamellizált pattogatott kukorica
- 10 dkg pattogtatni való kukorica kipattogtatva
- 10 dkg cukor
- só
A cukrot négy adagban karamellizálom, videós segítség lent. A kukoricát negyedenként belekeverem (nem lehet érdemben elbírni az egésszel egyszerre a nagy térfogat miatt, ezért érdemes négy adagban készíteni), egy villa segítségével átforgatom, hogy rátapadjon a karamell. Hagyom kihűlni.

Kávés banánkrém ánizzsal
2 főre
- 1 db érett banán
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
- frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
- 1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
- 1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
- 1 evőkanál rum
A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.
Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.

Édesburgonyás csokikrém
2 főre
- 200 g sült édesburgonya
- 3 ekanál kakaópor
- 50 g kimagozott krémes, édes datolya
- 1/2 citrom frissen facsart leve ás reszelt héja
- só
- cukor ízlés szerint, ezt akár lehet külön rácsorgatni méz, juharszirup, datolyaszirup formájában is, annál jobb lesz a végeredmény
Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik. Pohárba kanalazom és mandulával, dióval, vagy pattogatott kukoricával megszórva tálalom.
A képen karamellizált pattogatott kukoricával, ami így készül, de a karamellizálás elhagyható és akkor hozzáadott cukormentes marad a desszert.

Banángolyó
kb 15 db
- 1 db érett banán
- 50 g kakaópor
- ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
- 50 g durvára tört pörkölt kávé
- 1 csipet só
- cukor ízlés szerint
- kb, 50 g zabpehelyliszt
A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.

Banános csokoládészelet sós mogyoróval
2 főre
- 1 db érett banán
- 50 g kakaópor
- 50 g puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
- cukor ízlés szerint
- 1/2 tonkabab lereszelve
- 50 g földimogyoró
- só
A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.
