Olcsó és különleges desszertek Húsvétra

A desszertekkel különösen nehéz, ha spórolni kell, de csak összeszedtünk pár elfogadható árú alapanyagokból készülő, mégis rendkívül finom receptet.

Francia pirítós

  • 4 db szikkadt, vastag szelet kalács
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • 1 ekanál méz
  • 5 dkg vaj
  • fahéjas cukor a végén megszórni

A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.  

A vajat felolvasztom, és közepes lángon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne, fahéjas cukorba forgatom. Kívül ropog, belül szaftos, mindenki imádni fogja.

Citromkrémes rizstorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

A rizs (ez a rizskoch receptje, magában is hasznosítható)

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve
  • 4 db tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom.

Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

A krém: 

  • 75 g cukor
  • 2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
  • 200 g mascarpone

A cukrot kikeverem a citromlével, a mascarponéval és beleforgatom a héjat. 

A kihűlt rizst óvatosan két lapra vágom, megtöltöm és bevonom a krémmel.

Csokoládés túrótorta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

A piskótához:

  • 6 db nagyméretű tojás
  • 180 g liszt
  • 150 g cukor
  • 30 g kakaópor (elmaradhat, akkor liszttel ki kell pótolni a súlyát)
  • kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A formát kivajazom, kilisztezem. A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem kemény, hozzáadom az egy evőkanál cukrot, és azzal verem keményre. 

A lisztet és a kakaóport apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen keveredjen összem, sózom.

Rögtön az előkészített formába öntöm és mehet is a sütőbe, pihentetni tilos.

50 percig sütöm, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 

2 óra múlva vágható, tölthető.

Kávés-karamellkrémes-aszaltszilvás torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

A krémhez:

  • 200 g cukor
  • 1 dl tej
  • 500 g mascarpone
  • 2 presszókávé
  • 100 g aszalt szilva összevágva

A cukrot karamellizálom, amikor aranybarna felöntöm a tejjel, összeforralom, hagyom meglangyosodni. Kikeverem a kávéval, mascarponéval.

A tortát 3 lapra vágom, az alsó rétegre terítem a szilvát, minden réteget megkenek a krémmel, oldalát és tetejét is bevonom, behűtöm. 

Banánkrémes torta

19 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta elkészítése fent.

A krémhez:

  • 700 g túlérett banán
  • 100 g kakaópor
  • 200 g durvára tört csokoládé

Az alapanyagokat kikeverem, a tortát 3 lapra vágom, megtöltöm a krémmel, bevonom a tetejét, oldalát is, és durvára tört csokoládéval díszítem. 

A torta precíz szépsége miatt nem szabad időbe és költségekbe bonyolódni, a legjobb helyeken kifejezetten trendi a természetes, rusztikus sütemény, fogjátok rá. 

Karamellizált pattogatott kukorica

  • 10 dkg pattogtatni való kukorica kipattogtatva
  • 10 dkg cukor

A cukrot négy adagban karamellizálom, videós segítség lent. A kukoricát negyedenként belekeverem (nem lehet érdemben elbírni az egésszel egyszerre a nagy térfogat miatt, ezért érdemes négy adagban készíteni), egy villa segítségével átforgatom, hogy rátapadjon a karamell. Hagyom kihűlni.

Kávés banánkrém ánizzsal

2 főre

  • 1 db érett banán
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
  • 1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
  • 1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
  • 1 evőkanál rum

A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.

Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.

Édesburgonyás csokikrém

2 főre

  • 200 g sült édesburgonya
  • 3 ekanál kakaópor
  • 50 g kimagozott krémes, édes datolya
  • 1/2 citrom frissen facsart leve ás reszelt héja 
  • cukor ízlés szerint, ezt akár lehet külön rácsorgatni méz, juharszirup, datolyaszirup formájában is, annál jobb lesz a végeredmény

Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik. Pohárba kanalazom és mandulával, dióval, vagy pattogatott kukoricával megszórva tálalom. 

A képen karamellizált pattogatott kukoricával, ami így készül, de a karamellizálás elhagyható és akkor hozzáadott cukormentes marad a desszert.

Banángolyó 

kb 15 db

  • 1 db érett banán
  • 50 g kakaópor
  • ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
  • 50 g durvára tört pörkölt kávé
  • 1 csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • kb, 50 g zabpehelyliszt 

A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.

Banános csokoládészelet sós mogyoróval

2 főre

  • 1 db érett banán
  • 50 g kakaópor
  • 50 g puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
  • cukor ízlés szerint
  • 1/2 tonkabab lereszelve
  • 50 g földimogyoró

A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.