Öt extra recept tormával, Húsvétra

A tormára elsősorban a sonka kísérőjeként tekintünk, holott elsőrangú, jól kombinálható és izgalmas fűszer, amelyet más fogásokhoz is fel tudunk használni.

Az alábbiakon túl ti is kísérletezhettek, mert a torma az alábbi alapanyagokkal mindel zseniális:

  • citrom
  • cékla
  • füstölt halak
  • tenger gyümölcsei
  • répa
  • burgonya
  • zeller
  • spenót
  • kömény
  • kel
  • karfiol
  • narancs
  • alma
  • körte
  • barna sör

Tormás gombóc

4 főre

  • 3 szikkadt zsemle felkockázva, megpirítva
  • 6 ekanál reszelt torma
  • 3 ekanál liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 50 g vaj

A zsemléket meglocsolom a tejjel, amit nem szív fel, leöntöm. A tojást felverem, elkeverem a citromhéjjal, tormával, liszttel és eldolgozom a zsemlével.

Két kanállal galuskákat szaggatok és lobogó sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínére és utána még főzöm és egy-egy kettévágott darabbal ellenőrzöm teljesen átfőttek-e, akkor leszűröm.

A vajon kicsit körpepirítom. Pörköltek mellé csodás, marhapörkölttel tökéletes, de magában tejföllel is jó.

Tormás almasaláta

4 főre

  • 4 db alma legyalulva
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 100 g reszelt torma
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors

Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.

Tormás krumplipüré

Az ízlésed és stílusod szerint készülő krumplipürét ízesítsd rengeteg reszelt tormával. Ütős és csodás lesz.

Tormás, céklás töltött krumpli

4 főre

  • 4 db nagy krumpli alaposan megmosva, hosszában félbevágva, belül kivájva
  • 500 g reszelt cékla kinyomkodva
  • 200 g reszelt torma
  • 200 g zsíros darált hús vagy 2 dl tejszín, kinek melyik jön be
  • 2 ekanál kakukkfű
  • őrölt bors

A félbevágott krumplikat egy tűzálló tálba pakolom, lesózom. A céklát kikeverem a tormával, kakukkfűvel, a tejszínnel, vagy hússal, sózom, borsozom és a krumplikba töltöm.

150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.

Tormás, füstölt halas krém

4 főre

  • 200 g füstölt hal (lehet lecsöpögtetett sprotni is)
  • 100 g reszelt torma
  • 100 g mascarpone
  • 50 g finomra vágott kapor
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • só (óvatosan, valószínűleg a hal és a torma is elég sós)

Az alapanyagokat összekeverem, pirítóssal tálalom.

Tormás csicseriborsó krém

4 főre

  • 200 g főtt csicseriborsó (lehet lencse és sárgaborsó is)
  • 100 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 gerezd fokhagyma pépesítve
  • őrölt fekete kömény ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ekanál reszelt torma

A borsó főzőlevét félreteszem. Az alapanyagokat pürésítem, és annyi főzőlével keverem ki, hogy krémes legyen, ne túl sűrű.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Várólisták pokla: az időpontvadászat – Segítünk, hogy gyorsabban menjen!

Az online orvosi időpontfoglalás még sosem volt ilyen egyszerű. Az EgészségAblakkal gyorsabban juthatsz vizsgálatra, mint eddig bármikor.

Ennyi kertészkedés csökkenti a demencia és az időskori esések kockázatát: tanulmányok igazolják az előnyeit

A kertészkedés nem csupán a növények gondozásáról szól. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy...

Így lehet elmenni előnyugdíjba 2025-ben: mekkora az összege?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik az előnyugdíjazás, sajnos azonban ez ma már nem opció - vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt a legtöbben gondolják.

Durva különbségek a nyugdíjakban: Sokkal jobban jár, aki idén vonul vissza!

A valorizációs szorzó minden évben változik – és ez nagyon is számít, ha nyugdíjról van szó. 2025-ben különösen jó év ez a visszavonulásra.