5 extra recept a legolcsóbb hüvelyesre, a sárgaborsóra

A rettenetes menzás főzelékkel azonosítjuk ezt a hüvelyest, ami nagy hiba, mert nem ez az egyetlen és kizárólagos felhasználási lehetőség a sárgaborsóra. Saláta, rizses főétel, leves és finom krém is készülhet belőle, ezeket mutatjuk.

Sárgaborsópüré

4 főre

  • 500 g puhára főtt sárgaborsó (a levét is tedd félre)
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 ekanál őrölt kömény (lehet több)
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 kanál fűszerpaprika

Az alapanyagokat egy botmixerrel pürésítem, ha túl sűrű, a főzőlével higítom selymesre.

Pitával, tortillával laktató uzsonna, vacsora, a képen a lenti ropogóssal is meg lett szórva.

Paradicsomos sárgaborsó ragu

4 főre

  • 500 g sárgaborsó
  • 400 g paradicsompüré
  • 2 ekanál őrölt fekete kömény
  • 2 tkanál őrölt fahéj
  • 2 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat egy lábosba rakom és alacsony lángon elkezdem főzni. Ha túl hamar besűrűsödik vízzel lehet kipótolni.

Főtt rizzsel tálalom. Borsó helyett elkészíthető marhahússal is.

Krémes sárgaborsóleves

4 főre

  • 300 g sárgaborsó egy éjszakára beáztatva
  • 300 g burgonya meghámozva, felkockázva
  • 300 g vöröshagyma felszeletelve
  • 2 dl karamalz
  • 4 db babérlevél
  • 1

Az olajon megpirítom a hagymát, felöntöm a karamalzzal, hozzáadom a többi alapanyagot, babért és puhára főzöm. A babért kiveszem, a levest összeturmixolom.

Sárgaborsó ropogós

A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatom, másnap leszűröm, egy tiszta konyharuhán leszárítgatom, és kiolajozott serpenyőben, rázogatva ropogósra sütöm.

Fűszerekkel is összerázható ropogtatnivaló.

Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával

4 főre

  • 200 g rizs
  • 200 g sárgaborsó
  • 1 dl olaj
  • 2 db olajos szardíniakonzerv, az olaj leszűrve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • opcionális: tetszőleges csípős szósz

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.

A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Online ismerkedés vagy átverés? Így ismerhető fel a romantikus csalás

Ha túl szép a történet, hogy igaz legyen, akkor csalásról lehet szó.

Lassan indult az Otthon Start hitel: tényleg csak ennyien igényelték szeptemberben?

Csak néhány százan juthattak el a szerződéskötésig.

Lezárult a GYED kihívás – mínuszban a hónap, de hatalmas a tanulság

Az utolsó napok sem múltak el izgalom nélkül: jött egy szülinapi meghívás, ajándékot kellett venni, Kinga pedig beteg lett. De mennyi pénz maradt a család számláján?

Metszés a fagyok előtt: meghálálják tavasszal a növények, ha ezt a munkát nem spórolod meg

A novemberi metszés idején végzett kíméletes, okos munka tavasszal bőséges virágzással és egészségesebb növényekkel hálálja meg magát.