Pár éve könnyedén röpködnek a quinoa, kuszkusz, bulgur, köles, hajdina és társaik, amelyek egy része a hazai termesztés ellenére is drágább, mint a rizs. Utánanéztünk a hazai piacon kapható köretek kalóriatartalmának és árának, így könnyebb megítélni melyiket éri meg megvenni/elkészíteni.

Az értékek 1 kg elkészített/főtt termékre vonatkoznak.

Rizs (fehér)

1300 kcal/400 Ft

Sajnos nem igazán illik sem a marhapörkölthöz, sem a rántott húshoz. Önálló fogások elkészítésére sokkal jobb, itt írtunk ezekről bővebben.

Kukoricaliszt (puliszka)

1500 kcal/500 Ft

Nem készítjük eleget, pedig húzós szaftos pörköltek, és tokányok tökéletes körete, érdemes vele kísérletezni, ráadásul lehet belőle kapni hazai termesztésűt is. Hajrá puliszka!

Burgonya

770 kcal/400 Ft

Sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a gabonáknak, cserébe a magyar konyha rendkívül könnyen felveszi a főtt krumplit, hagyományos ételeink többsége mellett elfér.

Warm salad from barley,broccoli and fried chicken on rustic background.

Gersli

1300 kcal/700 Ft

Sajnos felhasználói szempontból a rizshez hasonló, lecsóba, önálló fogásokhoz kiváló, a hagyományos pörköltekkel fura.

Hungarian cuisine – duck breast with tarhonya, zucchini and peppers

Tarhonya (4 tojásos)

1400 kcal/600 Ft

Széleskörűen felhasználható a hazai konyhában is.

Nokedli (2 tojás/kg)

kb. 3000 kcal/300 Ft

A totális győztes, sajnos van vele egy kis munka. Sokféle pörkölttel kissé fura ugyan, de akkor lehet belőle tojásos nokedlit készíteni.

Hajdina

900 kcal/1600 Ft

Megérkeztünk az extra árak területére. A hajdina pillanatok alatt elkészül, de semennyire se lehet egy pörkölt mellé odarakni, íze nem túl megengedő, saját recepteket kíván.

A bowl of cooked quinoa and amaranth. Contains red, white and black quinoa.

Quinoa

1200 kcal/2800 Ft

Eltávolodtunk a jó ár-érték arányú termékektől, és a quinoa sajnos nem is terem meg itthon, így környezettudatossági szempontból is rossz választás.

Köles

1200 kcal/700 Ft

Ezt lehet jó áron kapni és kissé édeskés, kesernyés íze, roppanós állaga különleges alternatívává teszi, érdemes kipróbálni néha.

Bulgur

800 kcal/800 Ft

Sokan tésztának gondolják, pedig előgőzölt búzatöret a bulgur, főleg salátákba, egytálételekbe, ragukhoz való gabona.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...