5 filléres és finom fogás rántásból

A rántás nem csak arra jó, hogy sűrítse az ételt: a pirított liszt ízesítésre is képes, meglepően komfortos és egyszerű recepteket elvisz a hátán.
Szendvicskrém
4 főre
- 100 g liszt
- 2 ekanál zsiradék
- 1 l tej
- só
A lisztet aranybarnára pirítom a zsiradékon, és folyamatos keverés mellett felöntöm a hideg tejjel, sózom.
Szendvicskrém, és tényleg jó!
A trükk a fűszerezés, amit nem kell sajnálni, példák:
- fokhagyma+fekete bors+őrölt fekete kömény+fűszerpaprika
- fokhagyma+római kömény
- kakukkfű
Karamelles, rántásos sült puding
4 főre
- 200 g cukor
- 100 g liszt
- 1 l tej
- 2 ekanál vaj
- só
A cukrot karamellizálom, felét kicsi sütőformákba szétosztom, mindegyikre rakok egy evőkanál tejet. A másik felét felöntöm a tejjel és addig melegítem amíg felolvad. A lisztet 1 evőkanál vajon megpirítom, a karamellás tejjel fokozatosan higítva krémesre főzöm, sózom.
A pudingot beletöltöm a formákba, és 150 fokos sütőben 30 percig sütöm. Duplán karamellás, testes, meglepően finom.
Fokhagymaleves
4 főre
- 50 g liszt
- 2 ekanál zsír
- 1 l víz
- 5 gerezd finomra vágott fokhagyma
- őrölt fekete bors
- só
A zsíron aranybarnára pirítom a fokhagymát és a lisztet, fokozatosan, folyamatosan keverve felengedem a hideg vízzel, sózom, fűszerezem, összefőzöm.
Pirított kenyérkockákkal tálalom.
Rakott zöldség
4 főre
- 200 g liszt
- 2 ekanál zsiradék
- 2 l tej
- 1 kg zöldbab/kelkáposzta feldarabolva/spenót/ressre főzött és felszeletelt karfiol vagy brokkoli
- őrölt fekete bors
- só
A lisztet aranybarnára pirítom a zsiradékon, és folyamatos keverés mellett felöntöm a hideg tejjel, sózom. Egy tűzálló tálba lerétegezem a zöldséggel, a tetejére rántás kerüljön, minden réteget sózok, borsozok.
150 C fokos sütőben másfél óra alatt készre sütöm.
Nagyon jó karamelles, füstös lesz a rántástól, jobb, mintha sima besamellel készíteném.
Rántásos rétes
A tészta:
- 50 dkg sima búzaliszt
- 2 db egész tojás
- kb. 4 dl tejföl
- só
Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.
A rántás:
- 20 dkg sertészsír
- 20 dkg sima búzaliszt
Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.
Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.
A töltelék a képen túrós:
- 1 kg túró
- 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
- 2 dl tejföl
- cukor ízlés szerint
- 2 citrom frissen reszelt héja
Az alapanyagokat elkeverem.
+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz
A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem.
A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom.
Szóval messze nem csak a Hamvas Béla féle rántottleves az egyetlen választásunk.