5 filléres és finom fogás rántásból

A rántás nem csak arra jó, hogy sűrítse az ételt: a pirított liszt ízesítésre is képes, meglepően komfortos és egyszerű recepteket elvisz a hátán.

Szendvicskrém

4 főre

  • 100 g liszt
  • 2 ekanál zsiradék
  • 1 l tej

A lisztet aranybarnára pirítom a zsiradékon, és folyamatos keverés mellett felöntöm a hideg tejjel, sózom.

Szendvicskrém, és tényleg jó!

A trükk a fűszerezés, amit nem kell sajnálni, példák:

  • fokhagyma+fekete bors+őrölt fekete kömény+fűszerpaprika
  • fokhagyma+római kömény
  • kakukkfű

Karamelles, rántásos sült puding

4 főre 

  • 200 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1 l tej
  • 2 ekanál vaj

A cukrot karamellizálom, felét kicsi sütőformákba szétosztom, mindegyikre rakok egy evőkanál tejet. A másik felét felöntöm a tejjel és addig melegítem amíg felolvad. A lisztet 1 evőkanál vajon megpirítom, a karamellás tejjel fokozatosan higítva krémesre főzöm, sózom. 

A pudingot beletöltöm a formákba, és 150 fokos sütőben 30 percig sütöm. Duplán karamellás, testes, meglepően finom.

Fokhagymaleves

4 főre

  • 50 g liszt
  • 2 ekanál zsír
  • 1 l víz
  • 5 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • őrölt fekete bors

A zsíron aranybarnára pirítom a fokhagymát és a lisztet, fokozatosan, folyamatosan keverve felengedem a hideg vízzel, sózom, fűszerezem, összefőzöm.

Pirított kenyérkockákkal tálalom. 

Rakott zöldség

4 főre

  • 200 g liszt
  • 2 ekanál zsiradék
  • 2 l tej
  • 1 kg zöldbab/kelkáposzta feldarabolva/spenót/ressre főzött és felszeletelt karfiol vagy brokkoli
  • őrölt fekete bors

A lisztet aranybarnára pirítom a zsiradékon, és folyamatos keverés mellett felöntöm a hideg tejjel, sózom. Egy tűzálló tálba lerétegezem a zöldséggel, a tetejére rántás kerüljön, minden réteget sózok, borsozok. 

150 C fokos sütőben másfél óra alatt készre sütöm.

Nagyon jó karamelles, füstös lesz a rántástól, jobb, mintha sima besamellel készíteném.

Rántásos rétes

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 2 db egész tojás
  • kb. 4 dl tejföl

Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.  

A rántás:

  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sima búzaliszt

Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.

Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.

A töltelék a képen túrós:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
  • 2 dl tejföl
  • cukor ízlés szerint
  • 2 citrom frissen reszelt héja

Az alapanyagokat elkeverem.

+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz

A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem. 

A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom.

Szóval messze nem csak a Hamvas Béla féle rántottleves az egyetlen választásunk.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.