Ha beköszönt a tavasz és néhány napig jó idő van, rögtön eszünkbe jut, hogy virággal borítsuk be az erkélyt, a teraszt vagy a kertet. De fontos tudni, hogyha túl hamar visszük ki a növényeket, könnyen tönkremehetnek. Elmondjuk, hogy mikor érdemes kirakni a leandert, muskátlit. Ha néhány szabályt betartasz, egészen őszig virágozni fognak!

Nem egyszerű pontos időpontot mondani, hiszen az idei tavasz nagyon szeszélyes, de az biztos, hogy meg kell várnunk, hogy a fagyok elmúljanak!

Alkalmazzuk a fokozatosság elvét!

Érdemes fokozatosan hozzászoktatni az átteleltetett növényeket a kinti hőmérséklethez és a napfényhez. Ha megoldható, először csak pár órára vigyük ki a növényeket, aztán egy-két napra. Ha fagyot jeleznek, akkor mindenképp vigyük vissza! Ha nem akarunk ilyen macerát, akkor figyeljük az időjárásjelentést: ha tartósan fagypont felett marad a hőmérséklet, akkor már kivihetjük a növényeket.

Mielőtt kivisszük őket, csípjük le a gyengébb hajtásokat, elsárgult leveleket, ha szükséges, ültessük nagyobb cserépbe. Először az árnyékos részre tegyük ki a növényeket, 1-2 hét után tehetjük a végleges, napos helyére.

Mikor vihetjük ki a leandert és a muskátlit?

Ha a hőmérséklet napközben 5°C felett van, és éjszaka sem csökken 0 alá, akkor már kitehetjük a leandert, az olajfát, a babért, a kaméliát és a muskátlit. Vannak növények, amiknek ez a hőmérséklet még alacsony, és csak 10°C felett vihetők ki. Ilyen például a hibiszkusz, citromfa, tölcsérjázmin és a bougainvillea.

Leander

Ha még várható tartós lehűlés, akkor a leander maradjon inkább a telelőhelyén. A leander -5°C-ig el van a szabadban, de helyezzük a ház déli falához. Ha nem tudjuk bevinni, takarjuk le. Kiszoktatásnál a fokozatosság elvét kövessük. Azt is vegyük figyelembe, hogy napos déli fekvésű teraszunk van, vagy szeles északi. Fontos, hogy tavasszal meg kell metszenünk a leandert. Nagyon meghálálja, ha tavasszal megtrágyázzuk, ha erre nincs mód akkor tápoldatozzuk.

Muskátli

A muskátli általában nem a legjobb formájában van a teleltetés után: jellemzően megsárgul, megnyúlik, de némi gondozással hamarosan újra virágba borulhat. Tavasszal érdemes metszeni, a napsütésmentes időszakban kinőtt vékonyka hajtásokat nyugodtan vágjuk le. A muskátlit olyan helyre tegyük, ahol nem éri tartósan erős napsugárzás. Mindenképp érdemes tápoldatozni már tavasztól.

Hibiszkusz

A félárnyékos vagy napos helyet szereti és bőséges víz- és tápanyagellátást igényel. Ne várjuk, hogy rögtön tavasszal virágba boruljon! Kicsit később virágzik, mint a többi növény.

Citromfa

Mielőtt kivisszük, kezdjük el tápoldatozni, minimum 2-3 héttel a kirakás előtt. Az első napsugarak miatt megsárgulhat a levele, így inkább árnyékos részre tegyük.

Babér

Ha a hőmérséklet nem süllyed -5°C alá, már kihelyezhető. Végezzünk részleges földcserét rajta tavasszal, 1-2 évente ültessük át.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...