A hajmosás gyakorisága függ az egyéni adottságoktól, a fejbőr és a haj állapotától, a haj hosszától, az élet- és munkakörülményeinktől, és még egy rakás olyan dologtól, ami miatt lehetetlen mindenkire érvényes szabályt felállítani. Ajánlás azért van, nézzük.

Így tisztít a sampon

A haj felszínén zsírok és különböző szennyeződések találhatóak. A hajgyökér felső részén elhelyezkedő mirigyek termelik a haj zsírozására és a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a faggyút, míg a megtelepedő szennyeződések nagy része a környezeti behatások miatt kerül oda. Ezeket a szennyeződéseket és zsírokat köti meg a sampon, amelyek öblítésnél távoznak a hajról.

Zsíros, viszket, hámlik? Mossuk meg!

Mint írtuk, nincs mindenkire érvényes szabály, viszont ha a haj szemmel láthatóan zsíros, a fejbőrünk viszket vagy hámlik, akkor éppen itt az ideje a mosásnak. Ez általában 2-4 nap alatt következik be. A dúsabb hajjal rendelkezőknél később mutatkozhatnak a jelek, ezért elég lehet számukra a heti egyszeri alkalom.

Ennél gyakrabban érezhetik szükségét a vékony szálú, gyérebb hajú emberek, hiszen esetükben már másnap láthatóvá válhatnak a fentebbi jelek. A mindennapos samponos mosást rendszerint nem ajánlják, azonban indokolt lehet, ha pl. a munkánk vagy edzés miatt sokat verejtékezünk, vagy ha különösen zsíros fejbőrünk – utóbbinak persze más oka is lehet.

Mi van, ha túl gyakran mossuk?

A mosással a haj természetes zsírtartalma is csökken. Ha túl gyakran ismételjük a műveletet, akkor a szennyeződésekkel együtt a magát a természetes védőréteget is eltávolítjuk. Erre válaszul a mirigyek még több faggyút kezdenek el termelni, a hajunk gyorsabban zsírosodik, fénytelenebb lesz, a hajvégek pedig töredezni kezdenek.

Mi tehetünk?

Célszerű csökkenteni a heti hajmosások számát (a köztes időt pedig valahogy ki kell bírni, rengetegféle szárazsampon kapható). Azon is érdemes elgondolkodni, hogy valóban megfelelő termékeket használunk-e: a mosás gyakoriságánál fontosabb kérdés lehet, hogy milyen szerekkel és hogyan tisztítjuk a hajunkat. (Így mossuk!)

Ennyiszer kell a hajmosás, ha…

Heti 4-5 alkalommal: Azoknál lehet indokolt, akik mindennap sportolnak, munkájuk során extra terhelésnek vannak kitéve. Nagyon vékony szálú hajnál is szükséges lehet, de vigyázzunk, nehogy hajvesztés legyen a vége!

Heti 2-3×: Ez a megszokott. A dúsabb, göndör vagy hullámos hajjal élőknek, illetve szárazabb hajjal rendelkezőknek is ennyi az ajánlás. Festett, vagy erősen károsodott haj esetén sem ajánlott ennél többször. (A szín veszít az intenzitásából, a töredezett hajat pedig a formázással járó hőhatások még tovább gyengíthetik.)

Heti 1×: A valóban dús, nagyon göndör hajúak és az extrém vastag szálú hajszerkezettel rendelkezők kiváltsága.

Hajat már tudunk mosni, de mi a helyzet a hajfestéssel? Így csináld otthon!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...