Még mindig sokan tartanak a négyévszakos gumi használatától, mert a közvélekedés szerint se télen, se nyáron nem tud megfelelően teljesíteni, hiszen arra lett tervezve, hogy minden időjárási körülmény esetén helyt álljon. A tapasztalat azonban az, hogy az autógumik anyag összetétele, illetve a gyártási technológia is folyamatosan fejlődik, így egy négyévszakos autógumival is biztonságosan lehet autózni. Cikkünkben megmutatjuk, hogy melyek a legjobb négyévszakos gumik az ADAC tesztjei alapján.

Mit kell tudni a négyévszakos gumiabroncsokról?

Az ADAC ugyan elvégezte helyettünk a legjobb négyévszakos gumik tesztjét, viszont jó, ha néhány tudnivalóval a mezei vásárló is tisztában van. Nem kell szakértőnek lenni, de más tulajdonságok vonatkoznak egy négyévszakos gumira, hiszen a fagyos úton és a forró nyári aszfalton is helyt kell állnia.

A négyévszakos abroncs mintázata és anyag is más, mint amit egy téli vagy nyári gumi esetén látunk, mert a gyártók a legfontosabb tulajdonságokat szerették volna egy gumiba összerakni. 

Azt tapasztalhatjuk hogy a négyévszakos gumi anyaga nagyon puha annak érdekében, hogy a téli közlekedéskor, tartósan hideg időben is megfelelően tapadjon az úttestre. 

Ami a gumi felületén található bordákat és hosszanti, illetve keresztirányú bordákat illeti, azok felelnek a megfelelő vízelvezetésért, megakadályozva, hogy a gumi a vizes felületen megcsússzon. Ez különösen a tavaszi-nyári nagy esőzések esetén fontos.

Kiknek ajánlott leginkább a négyévszakos abroncs?

A szakemberek szerint a négyévszakos abroncs azok számára ajánlott a leginkább, akik a legtöbbször inkább városban vezetnek, a megfontolt vezetői stílust részesítik előnyben és nem száguldoznak. 

Jó, ha tudjuk, hogy az évi két gumicserét ugyan megússzuk, de a négyévszakos gumik állapotát évente ellenőriztetni kell, félévente pedig centríroztatni. 

Legjobb négyévszakos gumik az ADAC tesztje alapján

Az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) Európa legnagyobb autóipari szövetsége évről évre leteszteli a legújabb gumiabroncsokat. 

Milyen tulajdonságokat vizsgálnak a teszt során?

  • a gumik teljesítményét
  • tapadását
  • fékezhetőségét
  • zajszintjét
  • üzemanyag-fogyasztást
  • károsanyag-kibocsátást

A brit Tyre Reviews tesztelte az alábbi 15″-os, 195/65-ös méretű négyévszakos abroncsokat száraz, nedves és havas útviszonyok között, melyek az alábbiak voltak:

  • Michelin CrossClimate 2
  • Firestone MultiSeason
  • Kleber Quadraxer 3
  • Goodyear Vector 4Season Gen 3
  • Vredestein Quatrac
  • Uniroyal AllSeasonExpert 2
  • Hankook Kinergy 4S2
  • Leao iGreen AllSeason
  • Falken Euro All Season AS210
  • Toyo Celsius AS2

A legdrágább: Michelin CrossClimate 2

A legolcsóbb: Leao iGreen AllSeason

Első helyezett: Michelin CrossClimate 2

Második helyezett: Goodyear Vector 4Season Gen 3

Harmadik helyezett: Hankook Kinergy 4S2

A harmadik helyezett Hankook az egyik legjobb ár-érték arányban. 

“Szárazon és vizen is élmezőnybeli, havon azonban nem teljesített olyan jól, ahogyan a komolyabb vízátfolyáson való felúszás is előfordult esetében. Az utolsó helyezett a Leao lett, szinte minden szempontból: nedves fékútja nagyon hosszú, nem nyújt kellő stabilitást sem szárazon, sem vizes aszfalton, ráadásul nem is kifejezetten csendes. Szintén nem annyira ajánlott a Toyo terméke, hiszen amellett, hogy az ára is 20 ezer forint felett van, sok szempontból a mezőny utolsó harmadában végzett.” – foglalta össze a gumiabroncs.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...