Így a legegyszerűbb a garnéla tisztítása: ezzel a trükkel hamar végzel
Karácsonykor mindig jól jön egy kis különlegesség az asztalon, főleg, ha unod már a szokásos pontyot vagy a halászlevet, amit a család fele úgyis otthagy és csak a kuka lakik vele jól. A garnéla tökéletes alternatíva, mert gyorsan készül és nagyon finom. Ráadásul olcsóbb, mint gondolnánk, különösen, ha akciósan vadásszuk le. A garnéla tisztítása lehet az egyetlen ijesztő tényező, viszont ezen felesleges aggódni, mert pofon egyszerű a folyamat.
Ha a gyerek vagy az unoka fintorog a halászlé láttán, dobjunk be egy tányér vajban pirított garnélát. Garantáltan elfogy, és a pazarlás mennyiségét is csökkentjük. De ha mégis maradna étel, arra is mutatunk egy-két lehetőséget, hogy hogyan okozhatunk másnak örömet vele.

Hol a legolcsóbb a garnéla?
Mielőtt nekiállunk, nézzük az árakat, mert az ünnepkor érdemes spórolni. Egy kiló garnéla mostanság 10.000 forint körül mozog a nagyobb láncokban, mint az Aldi vagy a Lidl. A Tescóban a 400 grammos blansírozott fehér garnéla 6700 forintba kerül, de a nyugdíjasok esetén, extra kedvezményekkel számolhatunk. Például a nyugdíjas élelmiszer-utalvánnyal az Auchanban 10% pontjóváírást kaphatnak, a Lidl-ben 5000 forintos vásárlásnál 500 forintos kupont. A Pennyben is hasonló kedvezmények várnak a nyugdíjas vásárlókra.
A garnéla tisztítása lépésről lépésre
A garnéla tisztítása nem nagy ördöngösség. Ha nem akarjuk elrontani az ünnepi vacsorát, itt egy gyors trükk, amihez nem kell semmilyen speciális eszköz. Szimplán elég egy sima fogpiszkáló vagy villa, ami mindenkinek van otthon. Először olvasszuk ki a fagyasztott garnélát hideg vízben 10-15 perc alatt, hogy ne essen szét. Utána fogjuk meg a fejét, és csavarjuk le óvatosan. (Persze, ha fej nélküli a csomag, ezt a lépést nem kell megtennünk.) A héjat húzzuk le a faroktól indulva, de hagyjuk meg a farkát, ha dekoratívabb tálalást szeretnénk. Egyébként, ha nem jön le könnyedén a héja, akkor érdemes megropogtatni egy picit a páncélt óvatos mozdulatokkal.
A garnéla tisztításánál először is vágjuk be éles késsel a hátát hosszában, de ne mélyen, csak annyira, hogy látható legyen a fekete ér. Ez a része a bélcsatorna. Itt jön a trükk. Szúrjuk be a fogpiszkálót az ér alá, és húzzuk ki egy mozdulattal, mintha cérnát fűznénk ki. Ha ragad, akkor öblítsük le hideg vízzel, és papírtörlővel itassuk fel. Így a garnéla tisztítása 1-2 perc alatt megvan darabonként.

További kérdései vannak a témával kapcsolatban? Keresse ügyfélszolgálatunkat, amely gyorsan és ingyenesen ad választ!
Hogyan kerüljük el a pazarlást az ünnepek alatt?
Ha mégis marad garnéla vagy más étel, ne dobjuk ki. Egyszerűbb leadni, mint azt gondolnánk. A Bike Maffia Ételmentés oldalán regisztrálhatunk, és felajánlhatjuk a megmaradt adagokat, ők pedig elszállítják rászorulóknak. A JótÉtel keretein belül kisebb csomagokat mi magunk vihetünk el, de nagyobbakat ők intézik. A Mátrix Alapítványnál pedig tárgyi felajánlásokat fogadnak bankszámlán vagy személyesen.



