Fogadjunk, hogy te is rosszul tudtad, meddig kell főzni a virslit: roppanós lesz és nem reped szét, ha így csinálod
Amikor meghallottam, hogy a kollégám azt kérdezni, hogy meddig kell főzni a virslit, rögtön azt mondtam, hogy semeddig. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez a hozzáállás nem visz előbbre, inkább elmagyarázom.
A virslit megfőzni nem kell félnetek
A virslit a gyártási folyamata során eleve hőkezelésnek vetik alá (ahogy a párizsit is). Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a virsli már akkor főtt, amikor otthon előveszed a szatyorból vagy a hűtőből. Az a kérdés tehát, hogy meddig kell főzni a virslit, eleve értelmetlen. Ennek ellenére megválaszoljuk, hiszen ne legyünk már álszentek, hát mindenki így mondja: virslit főzök. Nem?
Dehogynem. Pedig valójában úgy lenne helytálló, hogy virslit hevítek vagy forrósítok. A virslit ugyanis csak alaposan át kell forrósítani, majd azonnal elfogyasztani. Ettől egyébként eltérő nézetek és gyakorlatok is vannak, a 3 és fél éves kisfiam például kizárólag hidegen hajlandó megenni, úgy viszont imádja, és én is jól emlékszem, hogy gyerekkoromban hidegen majszoltam az Orsi virslit, közvetlenül a csomagból. De felnőttek is szokták hidegen, különböző salátákba is lehet virslit tenni, azokat meg ugye nem melegen esszük általában. Szemben mondjuk a paprikás krumplival, ahol egész más a dolog menete.
Meddig kell főzni a virslit, ha nem kell?
Az előzőekből következik, hogy a virslit addig kell melegíteni, amíg a belseje szépen átforrósodik, és a külseje nem reped szét. Erre többféle megoldás van, én a következőt javaslom.
- Akkora fazekat használj, amiben a virslik kényelmesen elférnek, a víz el tudja őket lepni.
- Hideg vízbe tedd bele a virsliket és kapcsold alá a tűzhelyet 8-as fokozatra (10-ből).
- Maradj mellette, és amikor már gyöngyözni kezd, vedd vissza 2-es fokozatra.
- Körülbelül 3 percig kell bennehagyni a forró (de semmiképpen se lobogó) vízben.
- Ez azonban több is lehet, amennyiben egyszerre nagyon sok virsli van benne.
- A virsli nem fog szétrepedni, ha nem teszed ki hősokknak (ezért indítjuk hidegen) és nem forralod a vizét (ezért vesszük vissza).
- Ha kivetted a vízből, nem kell pihentetni, hanem azonnal tányérra lehet rakni és tálalni.
Kérdésed van a főzéssel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk két napon belül válaszol, szolgáltatásunk ingyenes.
Ettől eltérő nézetek is vannak természetesen, és mivel sokfélék vagyunk és a világ is az, hát eltűrjük ezeket. Egyes virslik például a csomagolásukon azt kérik, a csomagban főzzük őket, mások azt igyénlik, hogy műbelüket hagyjuk rajtuk a tálalásig. Ezeket érdemes betartani
Más szerzők pedig olyan módszereket ajánlanak, miszerint forraljunk egy lábos vizet, kapcsoljuk le alatta a tüzet és ekkor dobjuk bele a virsliket, majd fedjük és 10 perc múlva tálaljuk.
Bármilyen módszert választunk is, nagyon fontos, hogy a virslit
- ne forraljuk,
- ne hagyjuk túl soká a vízben,
- ne hősokkoljuk (hűtőből közvetlenül a forró vízbe dobni botorság),
- ha már kész, ne hagyjuk kihűlni.
Ha a fentieket betartjuk, akkor nem fogjuk elrontani, és nem is az lesz a kérdés, hogy meddig kell főzni a virslit, hanem hogy: van még?




