Megőrzi zamatát a vargánya gomba, ha így tisztítod – az őrségi gombászok csak így csinálják

A gombának pont az a lényege, hogy zamatos és karakteres. Utánozhatatlan ízt ad az ételeknek, ami semmivel sem pótolható. A klasszikus tisztítási és gomba főzési technikák pont ezt rontják el. Ideje elfelejteni eddig hogyan történt a vargánya tisztítása. Nemcsak ízesebb lesz az étel, de nekünk se kell annyit pepecselni a konyhában.
Nem kell lemosni vagy hámozni
Igen, a gomba földes, de nem kell lemosni. És a héját sem kell leszedni. Nem tesz jót a víz a gombának, mert elveszi a zamatát. A gomba íze a héjában található, ha nagyon mossuk vagy sikáljuk, ne adj isten megpucoljuk- a legjobb részét távolítjuk el.

De mi legyen a földdel?
Jogos kérdés, főként, ha magunk szedtük frissen az erdőben, biztos földes maradt a gomba külseje. Az egészségünket azonban nem kell az ízek kedvéért beáldozni. A legjobb, ami tehetünk, ha szárazon történik a vargánya tisztítása. Egy puha kefével vagy száraz papírtörlővel töröljük át a felületét. Ha a szára fás vagy rothadt, azokat a részeket nyugodtan vágjuk le.
Főzéssel vagy alapanyagokkal kapcsolatos kérdések esetén is keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat!
Ilyen egyszerű lenne a vargánya tisztítása?
Igen, miért ne? Nem kell se hámozni, se mosni, se darabolni és bő vízzel öblögetni. Sokszor hallani olyat is, hogy áztassuk be a gombát. Semmiképpen se tegyük! És, ha már itt tartunk a fagyasztás is halálos ítélet számára. Puha és ízetlen lesz, pont a sava-borsa veszik el.
Tehát a vargánya gomba sérült részeit ki kell vágni, a többit pedig egy száraz vagy alig nedves szivaccsal, törlőruhával elég áttörölni.
Amire érdemes figyelni, hogy alapos átvizsgálással kezdjünk. Ha kicsit földes, akkor elég egy puha kefe vagy száraz konyharuha. Abban az esetben, ha nagyon szennyezett a vargánya, akkor egy nedves rongyot használhatunk. De semmiképpen se folyóvizet, az áztatást pedig messziről kerüljük.
És, ha már a tisztításban ilyen profik vagyunk, akkor a főzést sem érdemes amatőr hibákkal elrontani.