A tökéletes bográcsgulyás titka: egyetlen összetevőn múlik az ízharmónia

Mindenki más receptre esküszik és valószínűleg minden családnak megvan a saját kedvence. Kell-e bele fokhagyma, dehogy kell, a són és borson kívül semmilyen fűszer nem kell bele, csak a hús a lényeg, stb. Mindenkinek megvan a saját tuti receptje, de egy biztos: olyan még nem volt, hogy ne fogyott volna el jó ízzel a bográcsban főtt klasszikus. Akárhonnan nézzük, a tökéletes bográcsgulyás titka az egyszerűség. A tökéletes pörköltről itt írtunk.

A tökéletes bográcsgulyás receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús, például lábszár
  • 80 g sertészsír
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa felkockázva
  • 20 g fűszerpaprika
  • 1 kg burgonya
  • csipetke (lásd lejjebb)
  • 2 liter víz

Elkészítés:

A húst 2 cm-es kockákra vágjuk (kisebbre, mint a pörköltnél). Lábszár esetén lesz dolgunk a tisztítással, de a profik arra esküsznek. A bográcsba először menjen a zsír, azon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát.

Jöhet rá a hús és a só, majd a húst elkezdjük pirítani, nagyjából 10-15 percig. Ezután jön a pirospaprika, itt húzzuk le a tűzről a bográcsot, nehogy leégjen, mert akkor megkeseredik. Ezután már hozzáadhatjuk a vizet. Érdemes először 1 litert hozzáadni, aztán fokozatosan a többit, mert ez is ízlés kérdése, hogy ki mennyire sűrűn szereti, mekkora a tűz és mennyit vizet fő el a bogrács.

Nagyjából 3 órán keresztül főzzük a bográcsgulyást, ez a hústól is függ. A burgonyát és a répát ráér a végén hozzáadni, a csipetkének kicsivel több kell. Azaz itt érdemes a csipetkére fél órát rászámolni, a zöldségekre elég 15 percet.

Tudtad, hogy főzéssel kapcsolatban is keresheted Ügyfélszolgálatunkat? Próbáld ki! Két munkanapon belül válaszolunk neked!

A tökéletes bográcsgulyás mellé tökéletes csipetke dukál

Egy 4 személyre szóló receptet mutatunk.

Hozzávalók: 

  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  1. A lisztet tálba szitáljuk és megsózzuk.
  2. A közepén kialakítunk egy mélyedést, ebbe kell ütni a tojást és elkeverjük a lisztet a tojással.
  3. Gyúrjunk a lisztből és tojásból egy sima, egynemű tésztát, majd fóliába csavarva pihentetni kell 20 percig.
  4. Jöhet a formázás, lisztezett deszkán. Nyújtsuk ki két-három milliméter vastagra a tésztát és csípjük apró darabokra.
  5. A csipetkét elég a főzés utolsó öt percében a bográcsgulyáshoz adni.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nem csak betegség esetén jár a táppénz: 9 élethelyzet, amikor jogosult vagy rá!

Nem csak betegség esetén jár a táppénz! Tudtad, hogy kilenc különböző élethelyzetben is alanyi jogon jogosult lehetsz rá? Mutatjuk, mikor jár a táppénz és milyen szabályokra kell figyelned!

Bivalyerős darált paprikakrém házilag: apósom örömében elsírta magát

Útmutatóval extra csípős, mégis biztonságosan eltartható paprikakrémet készíthetsz otthon.

Vízszámla-csalás nagyon profin: ne hagyd, hogy a Vízmű nevében átverjenek

Az utóbbi hónapokban egyre több bejelentés érkezett a hatóságokhoz és a víziközmű-szolgáltatókhoz úgynevezett „vízművek csalás” ügyekről. A csalók sms-ben, e-mailben vagy telefonon próbálják meg rávenni az ügyfeleket arra, hogy hamis linkeken keresztül fizessék be állítólagos elmaradásukat, vagy épp ingyenes vízvizsgálat ürügyén jussanak be a lakásokba.

A legerősebb házi vízkőoldó-gél: vegyszer nélkül is kiválóan hat

Amikor a vízkő átveszi az uralmat, nem kell drága megoldást keresni.

Bedeco, Mambo, Zizi – hányra emlékszel? – múltidéző kvíz édesszájúaknak

Az ismert márkák számos emléket ébreszthetnek fel, miközben tesztelhetjük, mennyire emlékszünk a múlt...

Feketedik, foltosodik a dió? Utolsó pillanat a dióburok-fúrólégy elleni védekezésre

A dióburok-fúrólégy tönkreteszi a diót és egyre szaporodik, ha nem állítod meg.