A tökéletes főtt kukorica titka: egyetlen dolgon múlik

Ki ne álmodott volna már arról, hogy egy nyári estén ott ül a kertben vagy a teraszon, és a kezében egy gőzölgő cső tökéletes főtt kukorica van? A tökéletes főtt kukorica elkészítésének titka sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Tényleg csak egyetlen dolgon múlik igazán, és persze néhány apró, de fontos trükkön. Cikkünkben mutatjuk, hogy hogyan készíts friss és ropogós, tökéletesen főtt kukoricát.

Mi kell a tökéletes főtt kukorica élményhez?
Először is: minden a vásárlással kezdődik. Ha tökéletes főtt kukorica a cél, már a piacon oda kell figyelni pár dologra:
- Nézd meg a kukorica „bajuszát” (igen, azt a szálas részt). Ha friss és nedves tapintású, akkor nem rég szedték le, tehát jó eséllyel édes és zsenge lesz.
- Ne keverd a takarmánykukoricával! A csemegekukorica szemei világosabbak, sárgás-fehéres árnyalatúak, míg a takarmánykukoricáé sötétebbek és sokkal keményebbek.
- Nyugodtan hajts fel pár levelet vásárlás előtt, és ha belenyomsz a körmöddel egy szembe, és tejszerű lé buggyan ki, biztos, hogy jó darabot választottál.
Ha van még kérdésed a főzés vagy receptek témájával kapcsolatban, akkor keresd bátran az ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkat!
Az igazi titok: a főzés menete

És most jön az a bizonyos egy dolog, amin minden múlik, ha tökéletes főtt kukorica a vágyad: soha ne sózd meg a főzővizet! Igen, bármennyire is csábító a sós víz gondolata, ettől bizony megkeményednek a szemek. Sózni mindig csak a végén, fogyasztás előtt szabad.
Emellett van még pár trükk:
- Mielőtt a lábosba tennéd, szedd le a külső, koszos héjakat, de a belsőbb, tiszta leveleket tedd a lábos aljára és tetejére is – így még zamatosabb lesz a végeredmény.
- Öntsd fel hideg vízzel, dobhatsz bele egy kis vajat és egy kevés cukrot is, ha édesebb ízt szeretnél.
- Forrástól számítva általában 10–35 perc főzés elég, attól függően, mennyire friss a kukorica. Ha villával könnyedén le tudsz pattintani egy szemet, nagy eséllyel elkészült.
- Ha kicsi a lábosod, és nem tudnak maguktól megfordulni a csövek, segíts nekik fakanállal vagy villával, hogy mindenhol egyenletesen főjenek.
Hogyan tárold, hogy másnap is élvezhető legyen?
Ha marad belőle, hagyhatod pár óráig a főzővízben, így nem hűl ki, és később is olyan lesz, mintha frissen készült volna. Hűtőben, fóliába csomagolva egy-két napig simán kibírja. Evés előtt csak dobd be egy percre a mikróba.