Vidéken él? 3 isteni májusi gomba, amit most érdemes begyűjteni – Képeken mutatjuk őket

A tavasz nemcsak zöld lombokat és virágokat hoz, hanem néhány igazán ínycsiklandó gombafajt is, amelyeket vidéken, egy kis odafigyeléssel mindenki könnyedén megtalálhat. Cikkünkben három olyan gombát mutatunk be a májusi ehető gombák közül, amelyek nemcsak finomak, de ha tudjuk, mire figyeljünk, nem is olyan könnyű összekeverni őket mérgező fajokkal.
1. Májusi pereszke
A májusi pereszke (vagy ahogy régebben hívták: szentgyörgygomba) nem véletlenül az egyik legismertebb tavaszi gomba. Már április végén megjelenik, de igazán májusban indul be a szezonja. Sűrűn álló fehér lemezei, sárgásfehér vagy bőrszínsárga kalapja, és kellemes, lisztre emlékeztető illata alapján lehet beazonosítani.
A kalapja húsos, vastag. A tönkje rövid, gyakran görbült, merev és rostos. Termőhelyét tekintve főként erdőszéleken, akácosokban, bokros réteken, hegyi legelőkön találkozhatunk vele, gyakran boszorkánykörökben nő.

Miért szeretjük? Mert szinte minden ételbe jól illik: gombaleves, gombapaprikás, tojásos gomba, de akár rántva is finom. Ráadásul a kerti csiperkéhez hasonlóan jól kombinálható más alapanyagokkal is.
Mire vigyázzunk? Összetéveszthető például a gyilkos galócával vagy a nagy döggombával. Ezeknél azonban nincs meg a májusi pereszke jellegzetes lisztszaga és vastag húsa. A galócák gallérosak és bocskoruk is van, ezt a pereszkénél sosem találjuk meg.
2. Májusi ehető gombák királya: az ízletes kucsmagomba
A kucsmagombát még azok is keresik, akik egyébként nem nagy gombaszakértők, annyira különleges megjelenésű. Süvege tojásdad, barázdált, olyan, mintha méhsejtekből állna, belül pedig teljesen üreges, akárcsak a tönkje. Színe szürkésbarna vagy őzbarnás, illata fűszeres, kicsit füstös.
Magyarországon főleg füves területeken, erdőszéleken, bokros-fás kertekben vagy trágyadombok közelében nő. Fontos, hogy májusi ehető gomba lévén pont most van a legjobb időszaka, gyorsan terem, de hamar el is múlik a szezonja.

Miért szeretjük? Vajon párolva, töltve, mártásban, vagy akár panírozva kisütve is mennyei. Gazdag íze miatt érdemes marhahús vagy vajas, tejszínes szószok mellé használni. Szárítva és porrá őrölve is kiváló fűszerként funkcionál.
Mire vigyázzunk? Ne keverjük össze a fodros papsapkagombával, amelynek süvege torzabb, kevésbé szimmetrikus, és az egész gomba kisebb méretű. Ez a hasonmás sajnos mérgező lehet, úgyhogy inkább csak akkor gyűjtsük, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.
Ha szeretne több májusi ehető gombáról tájékoztatást kapni, akkor keresse bátran ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunk!
3. Mezei szegfűgomba

A harmadik a listánkon a mezei szegfűgomba, ami nemcsak egy a legfinomabb májusi ehető gombák közül, hanem az egyik legillatosabb is. Sokan csirkegombának vagy csibelábnak is hívják, és nem véletlenül, hiszen puha, vékony húsa, jellegzetes aromája, és csinos kis kalapja igazi csemegévé teszi. Színe a világosbarnától a tejeskávéig terjed, kalapja közepén gyakran púpos, széle pedig bordázott. Gyakran nagy csoportokban nő, főleg mezőkön, legelőkön, parkokban. Előfordul, hogy boszorkánykört alkot.
Miért szeretjük? Mert igazán jóízű gomba, amit levesekhez, pörkölthöz, rántva is előszeretettel használnak. Kiváló növényi fehérjeforrás, és ha jól meg van sütve, még a húskedvelők is megnyalják utána mind a tíz ujjukat.
Mire vigyázzunk? Néha összekeverik a kerti susulykával vagy a parlagi tölcsérgombával, de a mezei szegfűgombának ritkák a lemezei, szíjas a tönkje, és erősen aromás, Ezeket a bélyegeket nemigen tudják más fajok utánozni.
Májusi ehető gombák esetében se hagyjuk ki a bevizsgálást!
A májusi ehető gombák gyűjtése nemcsak hasznos, hanem kikapcsoló élmény is. Egy kis odafigyeléssel finom, tápláló alapanyagokat vihetünk haza, és ha biztosra megyünk, még a konyhában is öröm lesz velük dolgozni.
De ne feledjük: a gombagyűjtés nem játék! Ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, mit találtunk, akkor vigyük el gombavizsgálóba. Amatőr gombagyűjtők esetében ez mindenkor ajánlott. Az ország számos piacán működnek ilyen szolgáltatások. Soha ne kockáztassunk!