Kiderítettük: ez a legjobb olasz fűszerkeverék házilag

Alaposan körülnéztünk a neten a legjobb amerikai receptes oldalakon, hogy neked már ne kelljen megkeresni, melyik a legjobb olasz fűszerkeverék házilag. Itt a megoldás, te is egyszerűen elkészítheted.

Egyáltalán mi az, hogy olasz fűszerkeverék?

Igen, jól sejted, egy marketingfogás áll az egész mögött, hiszen az olasz konyha igazán sokoldalú, és nyilvánvalóan nem lehet olyan fűszerkeveréket csinálni, ami minden olasz fogáshoz jó. Ezt is az amerikaiak találták ki, és az a lényeg, hogy olyan ízeket hozzanak össze, amikről a legtöbb embernek az olasz gasztronómia jut az eszébe. Ha innen vizsgáljuk a kérdést, értelmet nyer az egész. Olyan fűszerek kellenek tehát, amik eléggé illatosak, jól illenek a paradicsomhoz (amit szinte mindenki az olasz gasztronómiához társít), és akkor sem rontják el az ételt, ha túl sokat teszünk bele.

Olasz fűszerkeverék házilag: csak 4 hozzávaló

Rengeteg receptet néztem meg különböző amerikai főzős oldalakon és gasztroblogokban, és azt találtam, hogy a legtöbb helyen ezt a 4 hozzávalót írják, amitől az olasz fűszerkeverék házilag jó lesz:

  • oregánó,
  • bazsalikom,
  • rozmaring és
  • kakukkfű.

Kiegészítésként sok helyen adnak hozzá petrezselymet, fokhagymaport, zsályát és majorannát. Aki pedig csípőssé tenné, annak csilipehely és feketebors is ajánlott.

Azt is megtudtam a kutakodás során, hogy könnyen provanszál fűszerkeverékké egészíthető ki az olasz fűszerkeverék házilag, ha a következőkkel bővíted: tárkony, turbolya, csombor, édeskömény, levendula, kapor, babérlevél.

Kérdésed van a fűszerekkel vagy a főzéssel kapcsolatban? Segít a Hóvége ügyfélszolgálata! Keresd kollégáinkat bizalommal!

Én egyébként gyakran főzök például egyszerűsített-menzásított bolognese szószt, és ehhez szinte mindig a fenti 4 fűszert adom, változó arányban. De nem szentírás azért ez! Ma például már főzés közben vettem észre, hogy az oregánó elfogyott, így azt kihagytam belőle és helyette több bazsalikomot, valamint egy kis majorannát és lestyánt tettem bele. Nem volt rá panasz, bár ez valószínűleg a család ízlésén múlik főleg.

Tudtad?

Az olasz gasztronómia nálunk legismertebb fogása, az említett bolognese (vagy ahogy a legtöbben hívják: bolonyai, sőt milánói) hagyományosan nem paradicsommal készült. Ennek egyszerű oka, hogy amikor ez hagyományos olasz étellé vált, akkor még nem volt paradicsom Európában. Csak a 16. században jelent meg, és a 18. században kezdték étkezési célra használni az Amerikából behozott növény terméseit. és igen, eredetileg a pizzán sem volt paradicsom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Így a legolcsóbb utazni: a legjobb Volánbusz-kedvezmények, amit megéri kihasználni

A 2024 márciusában létrejött tarifaközösségnek köszönhetően a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és...

Bonus-malus: így nullázza le magát sok autós teljesen feleslegesen

Azt mindenki tudja, hogy ha kárt okoz, ugrik a bónusz, de azt már kevesebben tudják, hogy másként is el lehet bukni.

Berobbant a szilveszteri roham: ezt kapkodják most a magyarok az üzletekben

Az élelmiszerboltok forgalma akár két-háromszorosára is nőhet az átlagos hetekhez képest

Válás házassági anyakönyvi kivonat nélkül – az „elveszett” iratok nyomában

Nehéz ügy: az egyik fél válni akar, a másik nem, a dokumentumok pedig...

Így ellenőrizd le azonnal a rendszámod alapján, hogy van-e érvényes matricád! 

Egy helyen meg lehet nézni, hogy van-e befizetésre váró büntetésünk és érvényes autópálya matricánk.

Vagyonokat fizetnek érte, pedig rizsfőzés után megmarad – Csodát tesz a bőrrel és hajjal a rizsvíz, ha így használod

A rizsszemekből főzés közben keményítő és aminosavak oldódnak ki, amik antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.