Ropogós zabszelet a bolti ár töredékéért: egy egész tepsi kijön pár száz forintból, itt a recept

Nem is kell nagyon magyarázni, hogy miért jobb a zabszelet házilag készített verziója, mint a bolti változat. Sokkal olcsóbban kijön, mint egy szelet előre csomagolt zabszelet. Ha 500 forintos átlagárral számolunk, akkor két bolti szelet árából kijön egy tepsi finomság, még akkor is, ha az extrán felturbózott változatot készítjük és telerakjuk magokkal, csokival vagy mogyoróvajjal. Két receptet is mutatunk, az egyikhez a sütőt sem kell bekapcsolni.
Ropogós zabszelet házilag friss áfonyával
Ez a recept a Street Kitchen oldaláról van, egyszerű, gyors és nem lehet elrontani. Ráadásul nem kell hozzá különlegességeket és több ezer forintos hozzávalókat bevásárolni. Tökéletes olyan helyzetekre, amikor ötletünk sincs, hogy mi legyen a tízórai vagy ennénk valami édességet, de azért mégsem egy dobos tortát.

Hozzávalók:
- 260 gramm apró szemű zabpehely
- 180 g méz
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- 150 gramm friss gyümölcs, pl. áfonya
Elkészítés:
- Egy nagy tálban dolgozzuk össze a zabpelyhet, a mézet, a cukrot, a vajat és a sót. Mindegy a sorrend, nem lehet elrontani, ezért is olyan jó ez a recept.
- Készítsünk elő egy tepsit, aminek az aljára tegyünk sütőpapírt.
- El kell felezni a masszát és az egyik felét rányomkodni a sütőpapíros tepsi aljára.
- Erre a rétegre jöhet a gyümölcs, csoki, aszalt gyümölcs ízlés szerint, akár vegyesen.
- A maradék tésztát morzsoljuk a süti tetejére.
- 180 fokos sütőben 30-35 percig kell sütni és fontos, hogy hagyni kell teljesen kihűlni szeletelés előtt, különben szétesik.
Íme, a zabszelet házilag készített verziója sütés nélkül
Ehhez a recepthez még a sütőt sem kell bekapcsolni, viszont kell hozzá egy nagyobb mennyiségű méz és mogyoróvaj, hogy összefogja a zabszeletet.
Hozzávalók:
- 200 g apró szemű zabpehely
- 100 g méz
- 80 g mogyoróvaj
- 50 g aprított dió vagy mandula
- 50 g aszalt gyümölcs (pl. mazsola, áfonya, datolya)
- 50 g étcsokoládé, darabolva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy kis lábosban alacsony hőfokon össze kell melegíteni a mézet és a mogyoróvajat.
- Közben egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a diót, az aszalt gyümölcsöket, a csokoládét, a vaníliát és a sót.
- Ha mindkettő megvan, alaposan keverjük össze az olvasztott mézes-mogyoróvajas keveréket a zabpelyhes keverékkel.
- Egyenletesen bele kell nyomkodni a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Legalább egy órát kell pihentetni a hűtőben, hogy összeálljon, ezt követően szeletelhető.
Légmentesen záródó dobozban, hűtőben tárolva elvileg egy hétig eltartható. De nem láttunk még olyan családot, ahol egy napnál tovább maradt volna belőle.