Szövetkabát tisztítása otthon: tízezreket spórolhatsz, ha vegytisztító helyett kipróbálod ezt a trükköt

Tény, hogy egy szövetkabát egész máshogy mutat, mint a pufidzseki, viszont sokkal nagyobb odafigyelést is igényel. Könnyebben koszolódik és, ha már megtörtént a baj, a tisztítása sem sétagalopp. Mosógéppel jobb, ha nem próbálkozunk, a tisztítóban meg akár annyit is fizethetünk, mintha új kabátot vennénk. Mi hát a legjobb megoldás, milyen otthoni módszerekkel lesz profi a szövetkabát tisztítása?

Ennyibe kerül a tisztítókban a szövetkabát tisztítása

Egy kis körkép. A rendszeresen hordott szövetkabát legalább két tisztítást igényel évente. Ha nem is lesz foltos, a szagokat nagyon könnyen beszívja, így a rendszeres tisztítást nem lehet megúszni. 

A hosszú szövetkabát tisztítása 4.000-8.500 forint körül mozog. Van, ahol külön árazzák a rövid és hosszú kabátokat, de ott is legalább 4.000 forint a rövid kabát tisztítása. Találtunk helyet, ahol 2.500 forint a tisztítás kezdő ára, de több tényezőtől is függ, hogy mennyi lesz a végösszeg.

Folteltávolítás pofon egyszerűen

Ha otthon állunk neki a tisztításnak, akkor a szennyeződések típusa szerint válasszunk tisztítási módszert. Más és más technika válik be attól függően, hogy milyen folt van a kabáton.

Zsíros szennyeződés esetén jó trükk, ha szénsavas ásványvizet spriccelünk a zsírfoltra, majd egy száraz ronggyal letöröljük azt. Többször kell a műveletet elvégezni, így fokozatosan fellazul a folt.

Más a helyzet a sár okozta szennyeződésekkel. Nem érdemes a friss, még vizes sárfoltnak nekifogni, várjuk meg, amíg megszárad. Vizesen csak beledörzsöljük a koszt az anyagba, de, ha szárazon lekeféljük, sokkal könnyebben kijön. 

Mi legyen a kellemetlen szagokkal?

Olajszag vagy cigifüst? Nem probléma, ezekkel sem kell egyből a tisztítóba rohanni. Fogjunk egy ecetes vízzel átitatott rongyot és finoman töröljük át a kabátot. Miután megszáradt, töröljük át öblítős vízbe mártott ruhával. Olyan helyen szárítsuk, ahol jár a levegő.

Ha nem segít semmi csak a mosás, erre figyelj!

Mondjuk, ha nem csak foltos a kabát, hanem szürke és elszíneződött, és nem lehet megúszni a mosást, akkor a kézi mosás ajánlott. A legkímélőbb módja, ha langyos vizet eresztünk a kádba/lavórba, stb. és kímélő mosószert keverünk a vízhez. Tegyük a vízbe  a kabátot és hagyjuk ázni 30 percig. Fontos, hogy ne dörzsöljük a kabátot, csak hagyjuk jól kiázni, majd langyos vízzel öblítsük át alaposan.

A szárításon múlik (majdnem) minden

Igazából itt lehet a legnagyobbat hibázni. A szövetkabátot nem szabad szárítógépbe tenni, de, ha vállfán, felakasztva terveznénk a szárítást, az is tilos. A száradó kabátot lehúzza a víz súlya és így deformálódik. Mi tehát a legjobb módja a szárításnak?

Mosás után egy törölközőre kell fektetni a kabátot és a törölköző segítségével feltekerni. Ezzel a módszerrel a víz nagy részét fel lehet itatni a kabátból.

Száradáshoz pedig a ruhaszárító állványra érdemes fektetni a kabátot (semmiképpen sem akasztva), nagyjából 1-2 nap a teljes száradási idő. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

3%-os lakáshitel nyugdíjasoknak: amit minden érintettnek tudnia kell

Valóban csak a fiataloknak szól, vagy az idősebbek is élhetnek a lehetőséggel? Az...

Nem ismered ezt az 5 rendőri karjelzést? 50 ezer forintra büntethetnek, ha benézed

Egy forgalmas kereszteződésben a rendőr jelzései felülírnak minden mást.

Mikor adómentes a magánszemély jövedelme? A szabály, amit sokan nem ismernek

Egyre többen árulják megunt ruháikat, gyerekholmijaikat, könyveiket vagy épp saját készítésű termékeiket. Hibát követ el, aki nem adózik? Attól függ.

Ha így törlöd át a mosogatót, messzire elkerülik a muslicák: egyszerű trükk, mégis működik

A hívatlan vendégekkel aktívan foglalkozunk. Történjék is a találkozó a kertben (krumplibogárral, cserebogárral)...

Soha nem lesz tökéletes a főtt rizs, ha ezt a lépést kihagyod – ragacsos, pépes marad

A tökéletesen pergő rizs kulcsa az alapos mosás, a pontos víz–rizs arány és a csendes gőzölés — fajtánkénti profi finomhangolással.

Na most kiderül: ez a tökéletes pörkölt titka, amit eddig rosszul csináltál!

A tökéletes pörkölt titka: Nem a hús vagy a hagyma a lényeg, hanem az idő. Tudd meg, hogyan lesz igazán szaftos és ragadós a pörkölt!