Melyik a legjobb kollagén? Ezt nézd meg a címkén, mielőtt vagyonokat költesz

A kollagén egy fontos fehérje, amely a test különböző szöveteiben található meg, és számos egészségügyi előnye van a rendszeres kollagén fogyasztásnak. Nem mindegy viszont, hogy mikor és hogyan fogyasszuk és azt is eláruljuk, hogy egészségügyi problémák szerint melyik a legjobb kollagén egy-egy állapot kezelésére vagy javítására.
Mire jó a kollagén?
- Javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, ezért csökkenti a ráncokat és segíti a regenerálódást.
- Ugyanezért támogatja és javítja a porcok és kötőszövetek egészségét.
- Fodrászok a haj növekedésének elősegítésére is ajánlják, állítólag csökkentheti a hajhullást és erősíti a körmöket.
- Emellett a csontok sűrűségének fenntartásához is hozzájárul.
- Segíthet az izomtömeg növelésében és gyorsítja az edzés utáni izomregenerációt.
- Javíthatja a bélfal egészségét, segítve a szivárgó bél szindróma megelőzését.
- Hozzájárulhat az érfalak rugalmasságának fenntartásához, segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
Ahhoz azonban, hogy a fenti jótékony tulajdonságok érvényesüljenek nagyon nem mindegy, hogy milyen formában és milyen típusú kollagént fogyaszt valaki.
Az, hogy melyik a legjobb kollagén, elsősorban attól függ, hogy milyen problémát szeretnénk vele orvosolni. A kollagénnek több típusa van és mindegyik másra jó.
Melyik a legjobb kollagén?
I. típusú kollagén
A hal-vagy marhakollagén tartalmazza és a bőr feszesítésére, a ráncok csökkentésére ajánlják főként. Ez a típusú kollagén használatos haj és köröm erősítéshez is.
II. típusú kollagén
Ezt a típusú kollagént alkalmazzák ízületi fájdalmak vagy porckopás ellen, erősíti a csontokat és porcokat, továbbá hozzájárul az ízületek egészségéhez. A legtöbb hatóanyagot a csirke kollagén tartalmazza.
III. típusú kollagén
Kettőt tud egyszerre: fogyasztásával fiatalos lesz a bőr és támogatja a belső szervek egészségét, tehát ez a jó bélproblémák esetén. A marhakollagén tartalmazza.
V. és X. típusú kollagén
Ha elsősorban a csontok egészséges és a teljes szervezet támogatása a cél, akkor a marha-és csirkekollagént érdemes választani, mert hozzájárul a csontképződéshez és a teljes szervezet működését segíti.

Létezik növényi eredetű kollagén?
A kollagén állati eredetű fehérje, valódi növényi kollagén nem létezik. Viszont növényi alapú kollagénserkentők léteznek, amelyek elősegítik a szervezet saját kollagén termelését.
Az alábbi növényi kivonatok serkentik a szervezet kollagén termelését, így az a legjobb, ha ezeket fogyasztjuk a kollagén mellé. Így jobban érvényesülnek a kollagén jótékony hatásai.
- C-vitamin, amely nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez
- Aminosavak (pl. glicin, prolin, lizin), ezek a kollagén alapvető építőkövei
- Szilícium (pl. bambusz kivonatból), amely segíti a kötőszövetek rugalmasságát
- Hialuronsav, amely növeli a bőr hidratáltságát és rugalmasságát
- Réz és cink, mindkettő hozzájárul a kollagén képződéshez
- Az aloe vera, spirulina vagy a goji bogyó, amelyek természetes antioxidánsokat tartalmaznak
Így kell fogyasztani a kollagént a legjobb felszívódás érdekében
A kollagént por vagy kapszula formájában is lehet fogyasztani, az a nem mindegy, hogy ezt mikor és milyen módon tesszük. Ha megvan, hogy melyik a legjobb kollagén számunkra, dobjuk meg a hatását az alábbi módszerekkel:
- Érdemes reggel, éhgyomorra fogyasztani a gyorsabb felszívódás érdekében
- Keverjük vízbe, gyümölcslébe, kávéba, turmixba vagy joghurtba
- Leveshez vagy teához is keverhető, azaz forrón fogyasztva sem veszít az értékéből
- Ha az izomregeneráció és az ízületek védelme a cél, érdemes edzés után fogyasztani
- Lefekvés előtt fogyasszuk a test aktív regenerációjához
- C-vitaminnal együtt fogyasztva segíti a kollagén felszívódását
- A kollagén hatása nem érződik azonnal, legalább 2-3 hónapos kúra ajánlott.
Innen tudod, hogy melyik a legjobb kollagén
Rengeteg kollagén készítmény található a piacon, többféle ízesített változatot is találunk. Az édes, gyümölcsös kollagén porok tele vannak édesítőszerrel, ami nem biztos, hogy annyira szükséges az egészségünk szempontjából, főként, ha pont a bélrendszer helyreállítása a cél.
Kollagén esetén is a legjobb, ha a legtisztább és legegyszerűbb formáját keressük, valójában a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha rendszeresen fogyasztunk kocsonyát, csontlevest, bőrös-porcos állati részeket. Ha ez nem megoldható vagy kiegészítésre van szükség, keressük azokat a termékeket, amelyek természetes kollagént (hal, marha vagy sertés) tartalmaznak, illetve az is hasznos, ha van mellette hialuronsav és c-vitamin, hogy segítse a kollagén hasznosulását.