9 kérdéses retró kvíz: tudod, mi a rigójancsi (és honnan kapta a nevét)?

Te tudod, miért rigójancsi a Rigó Jancsi? Azt tudod, milyen alkohol van a puncsszeletben? Teszteld a tudásod: ezúttal a 70-es és 80-as évekbe ugrunk vissza. Töltsd ki a kvízt!

/9

9 kérdéses retró kvíz: tudod, mi a rigójancsi?

1 / 9

Mikor mondott le Mao Ce-tung kínai kommunista vezető?

2 / 9

Kinek a filmjei a következők: Tomboló ököl, A sárkány útja, A nagyfőnök?

3 / 9

Van-e alkohol a puncsszeletben?

4 / 9

Mi az (mi volt) a rigójancsi?

5 / 9

Mikor ért véget a vietnámi háború?

6 / 9

Melyik legendás retró autó gyártása szűnt meg 1974-ben?

7 / 9

Honnan kapta a nevét a rigójancsi? Most már eláruljuk: egy süteményről van szó.

8 / 9

Mi a különbség a sima és a francia krémes között?

9 / 9

Mikor jelent meg filmen az István, a király című rockopera?

Eredményed

0%

A 70-es évek Magyarországán a sütemények és édességek kultúrája szoros kapcsolatban állt a korszak társadalmi és gazdasági viszonyaival. A kommunista rendszer alatt, amikor a háztartásokban az alapanyagok elérhetősége nem mindig volt biztos, a sütés gyakran a családi hagyományok, az egyszerűség és a praktikusság jegyében zajlott. A sütemények többsége olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagokból készült, ám mégis igyekeztek velük gazdagítani az ünnepi asztalt.

A 70-es években a magyar háztartásokban a sütemények, torták és aprósütemények közül kiemelkedtek az olyan klasszikusok, mint a krémes, a puncsszelet, a rigójancsi és a mákos sütemények. A krémes a mai napig az egyik legismertebb magyar desszert, amely a könnyed vaníliakrémmel töltött leveles tésztából készült. A puncsos szelet is rendkívül népszerű volt, amely a szivárvány színekben megjelenő, lekváros és piskótás rétegekkel kényeztette a családokat. Ezen kívül a túrós édességek, mint a túrós palacsinta és túrós pite, szintén nagy szerepet kaptak a háztartások desszert repertoárjában.

A kávé és tea mellé kínált aprósütemények, mint a diós vagy mákos kiflik, a linzertésztás sütemények, valamint a rakott kekszes édességek is jellemzőek voltak. Az egyszerű, de ínycsiklandó édességek, mint a mézes krémes, vagy a híres túrós rakott sütemények a háziasszonyok leleményességét dicsérték, akik a lehetőségekhez mérten próbálták változatosan elkészíteni a desszerteket.

Bár a friss gyümölcsök és a szezonális hozzávalók elérhetősége limitált volt, a konzervgyümölcsök és lekvárok széles választéka segítette a sütemények gazdagítását. A házi készítésű lekvárok – barack, szilva, málna – sok süteményben megtalálhatóak voltak, és a hagyományos sütemények mellett a háziasszonyok gyakran kísérleteztek új ízekkel is.

Összességében a 70-es évek magyar süteményei az egyszerűségre, a praktikumra és a hagyományokra építettek, miközben a családok számára fontos szerepet játszottak a közös étkezéseken és ünnepi alkalmakon. Az akkori sütemények ma már a magyar gasztronómiai örökség részeként élnek tovább, a rigójancsi ma is kedvelt sütemény.

70-es évekbeli szoba - Miért rigójancsi? Retró kvíz
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mitől lesz azúrkék a hortenzia? Ez a trükk neked is működni fog!

A hortenzia akkor lesz igazán kék, ha „kékre képes” fajtát savanyú (pH 5,0–5,5) közegben nevelsz.

Pecsétért cserébe támogatást kapnak a kismamák – mutatjuk, hol kell kérni

Mi kell az anyasági támogatáshoz? Segít az ügyfélszolgálatos kolléga. https://www.youtube.com/watch?v=dHLE7ZlxsGM - Terhes vagyok és nagyon...

Nem kell tőle félni – ez a csontsűrűség-vizsgálat menete

Egy rutinszerű, teljesen fájdalommentes eljárás.

10 tévhit a haszonélvezeti jogról, amit sok tulajdonos rosszul tud – amikor erősebb, mint a tulajdonjog

Használhatod és élvezheted a dolgot, de nem a tiéd. Ugyanakkor a tulajdonos sem kekeckedhet akármiért.

A tökéletes ropogós sültkrumpli trükkje: ahogy a profi séfek csinálják

Hogy lesz ropogós a sültkrumpli? Magas szárazanyagú burgonya, vizes áztatás és szárítás, majd fegyelmezett kétszer–háromszor sütés.