Nyitólap Spórolj! Háztartás Összeégett, zsíros grillsütő? Bolti tisztítószerek helyett ezt használd

Összeégett, zsíros grillsütő? Bolti tisztítószerek helyett ezt használd

kerti grillsütő tisztítása
kerti grillsütő tisztítása

A grillsütő az egyik legnagyobb áldás a nyári hónapokban, a kellemes szabadidős programok, családi összejövetelek egyik elengedhetetlen kelléke. Azonban a kerti grillsütő tisztítása sokak számára nyűg lehet, ráadásul a boltokban kapható tisztítószerek gyakran drágák és környezetkárosító vegyi anyagokat tartalmaznak. Szerencsére léteznek olyan házi praktikák, amelyekkel pénztárcabarát módon és környezetkímélően tarthatjuk karban a grillsütőnket. Mutatunk néhány házi praktikát a grillsütő hatékony tisztítására.

kerti grillsütő tisztítása

Ecet és szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja az egyik leghatékonyabb és legismertebb természetes tisztítószer. Az ecet savassága és a szódabikarbóna lúgossága együtt hatékonyan távolítja el a zsírt és az égett maradványokat. Egyenlő arányban keverjünk össze sima ecetet (vagy bármilyen más ecetet) és vizet egy permetezős palackban. Bőségesen permetezzük le a grillsütőt az ecetes oldattal, és hagyjuk legalább negyed óráig állni a grillen, hogy lebontsa a maradék zsírt és szennyeződéseket. Nem kell kiemelni, hogy minél tovább hagyjuk rajta állni, annál hatásosabb lesz. Az ecet savassága elég erős ahhoz, hogy feloldja a nem kívánt zsírt és a szennyeződéseket, így teljesen természetes módon távolíthatjuk el azokat.

Ezután szórjunk szódabikarbónát a grillre. A szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel, és gyengéd súrolószerként működik, amely segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket. Majd egy kemény sörtéjű súrolókefével vagy szivaccsal dörzsöljük át a grillt, amíg az tiszta nem lesz.

Citrom és só

A citrom és a só kombinációja nemcsak friss illatot kölcsönöz majd a grillünknek, hanem hatékonyan eltávolítja a makacs szennyeződéseket is. A grillező citrommal való tisztítása jól működik, mert a citromból származó savasság áthatol a szennyeződéseken és a zsíron, az ecethez hasonlóan. Nemcsak a zsírt távolítja el, de a citromban lévő citromsav antibakteriális hatása miatt fertőtlenít is. Tisztításkor először is vágjunk félbe egy nagyobb citromot, és mártsuk bele durva szemű sóba. A hatékonyság érdekében a grillsütőt melegítsük fel picit, majd a sós citrommal dörzsöljük át a grillsütő rácsait és felületét. Ezután hagyjuk a citrom levét néhány percig hatni, majd súroljuk le a szennyeződéseket egy kefével. Végül pedig öblítsük le vízzel a grillsütőt.

Hagyma és alumínium fólia

Ez egy kevésbé ismert, de ugyancsak hatékony módszer a grill természetes tisztítására. A hagyma természetes módon tisztító hatású, míg az alumínium fólia segítségével könnyedén megszabadulhatunk az égett maradványoktól. Természetes savassága és folyadékai fellazítják a szennyeződéseket, a ráragadt ételt és a zsírt, és percek alatt szinte újszerűvé varázsolhatják a grillezőt. A hagyma leve antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely fertőtleníti a rácsokat, továbbá egy kis ízt is adhat a sütéshez. Ekkor is melegítsük elő a grillsütőt, hogy az ételmaradékok könnyebben leváljanak. Majd vágjunk félbe egy hagymát, és rögzítsük egy villára vagy grillsütő fogóra. Így dörzsöljük át a hagymával a grillsütő rácsait. Végezetül pedig az égett maradványok eltávolításához gyűrjünk össze egy gombócnyi alumínium fóliát, és ezzel súroljuk le a rácsokat.

Kávézacc

A kávézacc is remek súrolószer, amely segít eltávolítani a zsírt és az égett ételmaradékokat. A kávézacc zsírtalanító és súroló tulajdonságai a sütő és a grillrácsok tisztítását is megkönnyítik. Keverjen össze 1-2 evőkanál kávézaccot meleg vízzel, akár a mosogatóban, akár egy nagy műanyag zacskóban, és használjuk áztatószerként a sütőrácsok és grillrácsok tisztításához. Miután 45 percig áztattuk a rácsokat, töröljük le a lerakódásokat egy szivaccsal vagy öblítsük le folyóvízzel.

A technikák külön-külön, vagy kombinálva is működhetnek.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version