A reggeli kávé sokaknak napindító rituálé. Kapszulás, kotyogós, french press, filteres és miegymás. Rengeteg módja van a kávékészítésnek és fogyasztásnak, de vajon milyen gyakran érdemes kitisztítanunk a gépeket? Mit érdemes használni hozzá? A presszós és a kapszulás kávéfőző tisztítása házilag egy kicsit bonyolultabb, több mindenre kell odafigyelnünk.
Kávéfőző tisztítása
Bármilyen kávéfőzőről is legyen szó, a vízkőlerakódás komoly problémát okozhat, ha nem foglalkozunk vele. A vízben levő ásványi anyagok minden használatnál lerakódnak. Ez pedig rövid időn belül képes eltömíteni a vízvezetékeket, és ebben az esetben már lehet, hogy csak az alkatrészcserével tudjuk újra használni gépünket.
Egyesek szerint nyugodtan alkalmazhatunk ecetet, míg mások úgy vélik, ezzel nagy kárt okozunk a gép egyes alkatrészeiben. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak!
Kapszulás kávéfőző tisztítása házilag
A vízkőmentesítéshez természetesen használhatjuk a gyári vagy a boltban kapható tisztítószereket is, de nem feltétlen szükséges ehhez folyamodnunk. A legtöbb ilyen szer ugyanis egy összetevőből áll, ami nem más, mint a citromsav. Tehát, ha éppen nincs otthon bolti tisztítószer, vagy spórolni szeretnénk, nyugodtan használhatunk sima citromsavat a vízkő eltávolításához.
- Citromsavas vízkőtisztító: két evőkanálnyi citromsavat oldjunk fel fél liter vízben, ezt öntsük a víztartályba, majd indítsuk el a kávéfőzőt. Érdemes a víztartály szűrőjét eltávolítani a tisztítás előtt, nehogy lerakódjon benne a citromsav, különben később ez befolyásolhatja a kávé ízét. Ha a citromsavas víz átment a gépen, mossuk át egyszer sima, tiszta vízzel, sőt ha tehetjük, használjunk desztillált vizet. Lehet, hogy többször is át kell majd engednünk rajta a vizet ahhoz, hogy az teljesen akadálymentesen folyhasson ki.
Miért ne használjunk ecetet kávégép tisztításához?
Az ecet nagyon agresszív, a modern kávégépek alumínium kazánjait szétmarja, a szilikon tömítéseknél méret- és alakváltozást okoz, a teflon csöveknek se tesz jót. Ezért nem szabad ecettel takarítani a modern gépeket.
Vízforralót, régi kotyogós kávéfőzőt nyugodtan takaríthatunk ecet és víz elegyével. Illetve, ha utánanézünk kávégépünk alkatrészeinek, és úgy véljük, hogy azokban nem okozna kárt az ecetes tisztítás, át lehet mosni ecettel is: kétharmad rész vizet keverjünk össze egyharmad gyenge ecettel, és ezt töltsük a víztartályba. Hagyjuk állni egy kicsit, majd főzzük le a folyadékot. Ezt követően pedig tiszta vízzel mossuk át a gépet, amíg el nem tűnik az ecetszag.
Csak abban az esetben használjunk ecetet, ha tényleg biztosak vagyunk benne, hogy nem fog gondot okozni a későbbiekben.