Nagymama mézeskalács receptje: minden az elkészítésen múlik, ez a titka

A tökéletes mézeskalácsnak gyönyörű formája van, puha, pont jó a fűszerezése és sokáig megőrzi szép állagát. Ha ráleltünk a tökéletes receptre, jól tegyük el, mert általában több év kikísérletezni, hogy mitől nem lesz kőkemény a mézeskalács. A mézeskalács szuper ajándék, isteni kávé vagy tea mellé. Elkészítése szerves része az ünnepvárásnak, díszítése pedig nagyon jó program a gyerekekkel vagy barátokkal közösen. De hogyan lesz tökéletes a mézeskalács, olyan, mintha a nagymama mézeskalács receptje lenne? Nemcsak a recepten múlik, hanem a készítése közben is sok dologra oda kell figyelnünk.

Nagymama mézeskalács receptje: mutatjuk, hogy mire figyelj sütés közben

Hogyan készül a tökéletes mézeskalács?

Fontos a mézeskalács fűszerkeverék aránya. A mézeskalács esetében igen markáns fűszerekről beszélünk, amelyek rossz adagolással könnyen keserűvé vagy ehetetlenül fűszeressé tehetik a mézeskalácsot. Fontos, hogy betartsuk a receptben írt arányokat. Ha pedig mi magunk állítanánk össze a fűszerkeveréket, ezeket az arányokat mindenképpen tartsuk be: egy egység fahéj mellé maximum fél egységnyi szegfűszeget adjunk, gyömbérből és szerecsendióból pedig még kevesebbet. 

A tészta attól lesz tökéletes állagú, ha cukor és méz is kerül bele. Általában túl keményre sikerül a tészta és az elrontja az egészet. Plusz a jó tésztához cukor és méz is kell, ettől lesz eltartható, az állaga pedig se nem túl tömény, se nem túl lágy.

A tészta pihentetése is nagyon fontos. A mézeskalács tésztának legalább 8-10 órát kell pihennie, folpackba csomagolva, hogy még véletlenül se érje levegő. A legjobb, ha a hűtőben pihentetjük, de ha oda nem fér, akkor hideg helyre, kamrába vagy az előtérbe tegyük.

A mézeskalács tökéletes formája: A mézeskalács tésztának a legideálisabb, ha 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Ha ennél vékonyabb lesz, könnyen megég és keménnyé válik. 

A tészta nyújtásának iránya. Ha nem tudtuk volna, az az ideális, ha a tésztát a sodrófával csak egy irányba nyújtjuk, nem pedig ide-oda. Ha össze-vissza nyújtjuk a sodrófával a tésztát, annak az lesz az eredménye, hogy a sütőben sülés közben eldeformálódnak a mézeskalácsok. Az egyirányú nyújtás adja meg azt a textúrát, amitől szépen formázható lesz a tészta és egyben is marad.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyen kaphat új mobilt, ha itt adja le a régi nyomógombosat: mutatjuk a tudnivalókat

Akár egy fillér ráfordítás nélkül juthat új mobilhoz.

Így a legolcsóbb az euróban utalás, ha nincs Revolutod – villámgyorsan megérkezik a pénz

Egységes európai euró-átutalás, amely belföldihez hasonlóan olcsó és – az új uniós rendelet miatt – egyre inkább azonnali is.

Horkolás ellen: válás vagy orrtapasz? Melyik éri meg jobban?

Van egy pont, amikor a baráti társaság összejövetelei nem a legújabb sorozatokról vagy...

Kegyetlenség vagy felelős kutyatartás? Ezért tartja ketrecben a szomszéd a kutyáját!

Sokan félreértik a ketrecben tartott kutya látványát, pedig nem feltétlenül állatkínzásról van szó. Mutatjuk, mikor oké, mikor nem.

Nem csak az M1-re jár kedvezményes autópálya matrica – Kik jogosultak az engedményre és hogyan igényelhetik?

Nagycsaládosként vagy mozgáskorlátozottként igényelhető a kedvezményes autópálya-matrica, de jövőre újabb könnyítések is jönnek.

Hogyan léphet ki az adóstárs a hitelből? Mikor lehetséges és mire kell figyelni?

Hitelfelvételnél gyakran találkozunk a kezes és az adóstárs kifejezéssekkel. Helyzetük hasonló, mindketten felelnek...