Nagymama mézeskalács receptje: minden az elkészítésen múlik, ez a titka

A tökéletes mézeskalácsnak gyönyörű formája van, puha, pont jó a fűszerezése és sokáig megőrzi szép állagát. Ha ráleltünk a tökéletes receptre, jól tegyük el, mert általában több év kikísérletezni, hogy mitől nem lesz kőkemény a mézeskalács. A mézeskalács szuper ajándék, isteni kávé vagy tea mellé. Elkészítése szerves része az ünnepvárásnak, díszítése pedig nagyon jó program a gyerekekkel vagy barátokkal közösen. De hogyan lesz tökéletes a mézeskalács, olyan, mintha a nagymama mézeskalács receptje lenne? Nemcsak a recepten múlik, hanem a készítése közben is sok dologra oda kell figyelnünk.

Nagymama mézeskalács receptje: mutatjuk, hogy mire figyelj sütés közben

Hogyan készül a tökéletes mézeskalács?

Fontos a mézeskalács fűszerkeverék aránya. A mézeskalács esetében igen markáns fűszerekről beszélünk, amelyek rossz adagolással könnyen keserűvé vagy ehetetlenül fűszeressé tehetik a mézeskalácsot. Fontos, hogy betartsuk a receptben írt arányokat. Ha pedig mi magunk állítanánk össze a fűszerkeveréket, ezeket az arányokat mindenképpen tartsuk be: egy egység fahéj mellé maximum fél egységnyi szegfűszeget adjunk, gyömbérből és szerecsendióból pedig még kevesebbet. 

A tészta attól lesz tökéletes állagú, ha cukor és méz is kerül bele. Általában túl keményre sikerül a tészta és az elrontja az egészet. Plusz a jó tésztához cukor és méz is kell, ettől lesz eltartható, az állaga pedig se nem túl tömény, se nem túl lágy.

A tészta pihentetése is nagyon fontos. A mézeskalács tésztának legalább 8-10 órát kell pihennie, folpackba csomagolva, hogy még véletlenül se érje levegő. A legjobb, ha a hűtőben pihentetjük, de ha oda nem fér, akkor hideg helyre, kamrába vagy az előtérbe tegyük.

A mézeskalács tökéletes formája: A mézeskalács tésztának a legideálisabb, ha 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Ha ennél vékonyabb lesz, könnyen megég és keménnyé válik. 

A tészta nyújtásának iránya. Ha nem tudtuk volna, az az ideális, ha a tésztát a sodrófával csak egy irányba nyújtjuk, nem pedig ide-oda. Ha össze-vissza nyújtjuk a sodrófával a tésztát, annak az lesz az eredménye, hogy a sütőben sülés közben eldeformálódnak a mézeskalácsok. Az egyirányú nyújtás adja meg azt a textúrát, amitől szépen formázható lesz a tészta és egyben is marad.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit tehetsz, ha a főbérlő mindenbe beleköt – tényleg ehhez van joga a lakáskiadónak?

Gyakori kérdés, hogy mik a főbérlő jogai albérletben. Megteheti, hogy bejár a lakásba vagy beleszól az életedbe?

Vakolatleválást okoz, ha az ereszcsatornát így hagyod: mutatjuk, hogy érdemes tisztítani házilag

Az ereszcsatorna tisztítás házilag igazi megelőzés, így elkerülhejük a vakolatleválást, beázást és penészt, egyszerűen.

Nem tudja, felkerült-e végrehajtási adóslistára? Így kérdezheti le elektronikusan

Honnan induljunk? Kiindulásként azt kell tudni, milyen típusú tartozásról van szó.

Mit játsszunk otthon a gyerekekkel? 2 pakli kártya, végtelen lehetőség

Kártyázás a gyerekkel: mit játszhatunk? A piros papucs könnyű és élvezetes játék, tehát...

Odaégett a fazék alja? Méregdrága tisztítószerek helyett ezt használd

Három módszer, amivel még az égett rizst is sikerül leszedni az edény aljáról.

A borsos, a borsós és a hentes – mi az, és hogy készül a tokány?

Ezerképpen készíthető, finom és pikáns!