Mit csináljak a cukkiniből? 3 receptet mutatunk

Nem kell hámozni, percek alatt megsül, és még a megfizethető zöldségek közé tartozik. Termesztése sem bonyolult, valójában elég igénytelen növényről van szó, ami akár az erkélyen is megél. Túl sok lett a kertben? Kaptál a szomszédtól ajándékba? Mutatjuk, mit csinálj cukkiniből, ha kevés főzőcskézéssel ennél jót.

Tipp: Ezt csináld, hogy ne tocsogjon

Nem mindenki van odáig a cukkiniért, mert önmagában elég semleges ízű és rengeteg levet ereszt. Aki evett már vizes, fura állagú rántott tököt, az tudja, hogy miről van szó. A megoldás rém egyszerű: a főzés előtti este tisztítsuk meg a cukkinit, belezzük ki, majd vágjuk fel fél centiméteres szeletekre, aztán sózzuk be, hogy kieressze levét.

És akkor a receptek:

Mit csináljak a cukkiniből?

Mini cukkinipizza

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 nagyobb cukkini (kb. 25 dkg)
  • 1 tubus pizzakrém
  • 10 dkg sonka vagy kolbász
  • 2 szál újhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 db piros húsú paprika
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tepsit vékonyan meglocsolunk olajjal, majd elfektetjük rajta a cukkinikarikákat. Megkenjük a szeleteket pizzakrémmel, rászórjuk a felkockázott sonkát/felkarikázott kolbászt, újhagymát, paradicsomot, paprikát, végül mehet rá a reszelt sajt. 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A feltétet gyakorlatilag bárhogy variálhatjuk.

Cukkini muffin sütőformában

Hozzávalók (12 db):

  • 2 cukkini
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg piros húsú paprika
  • 4 tojás
  • 20 dkg reszelt sajt

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukkinit zöldséghámozóval vékony, hosszanti szeletekre vágjuk, majd kibéleljük velük a sütőformát. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és a cukkinivel bélelt formákba öntjük. A sonkát és a paprikát felkockázzuk, elosztjuk a tojásos cukkiniken, aztán megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 perc alatt készre sül.

Tipp: Készíthetjük vendégeknek, de késői hétvégi reggelinek sem rossz.

Fetás cukkinilepény

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 nagyobb cukkini
  • 10 dkg paradicsom
  • 4 tojás
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 ek. olívaolaj

A cukkinit megmossuk, ujjnyi karikákra vágjuk. A paradicsomot feldaraboljuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd belereszeljük a fetát. (Nagy lyukú reszelőt használjunk, az sem baj, ha maradnak nagyobb darabok.)

A cukkinit egy sütőbe is tehető serpenyőbe rendezzük egy rétegben, meglocsoljuk olajjal, megpirítjuk. Ráöntjük a fetás tojást, beleszórjuk a paradicsomot, majd 5 percig pirítjuk. Ezután a serpenyőt 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és még 15 percig sütjük.

Tipp: Zöldfűszerekkel finomabb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.