Mit csináljak a maradék pörköltből? 7 ötletet is mutatunk!

Az egyik legtipikusabb magyar étel a pörkölt, és az egyik legsokszínűbb is – szinte bármiből készülhet, legyen az hús, hal vagy zöldség, de a tojásos vagy tofus verzió is sokak szívét dobogtatja meg. Mit csináljak maradék pörköltből?
Mivel egyszerű és változatos, gyakran készítjük – időnként pedig el sem fogy mind. Ami egyáltalán nem baj, sőt! Mivel a pörkölt nagy adagban az igazi, ráadásul remekül fagyasztható, tulajdonképpen nem is érdemes egy étkezésre készülni vele.
A kérdés tehát, hogy mit csináljak a maradék pörköltből, a választ pedig alább mondjuk is.
Lássuk, hogy mihez érdemes kezdeni a maradék pörkölttel – függetlenül attól, hogy a fagyasztóból vesszük elő, vagy a tegnapi ebédet alakítjuk át!
Kapcsolódó cikkünk: Így kell bepakolni a mosogatógépet – 5 trükk, hogy minden tiszta legyen. Olvasd el!
- Rakott ételek: ha egyszer ledaráltuk a maradék pörköltet, ez az egyik legegyszerűbb felhasználása. Keverjünk hozzá egyenlő mennyiségű főtt rizst, tésztát vagy bulgurt, és rétegezzük a szezonnak megfelelő, vagy épp fagyasztott zöldséggel: savanyú- vagy kelkáposztával, cukkinivel, borsóval, babbal, szórjuk meg sajtal vagy kenjük le tejföllel, és süssük össze!
- Palacsintába: a hortobágyi húsos palacsinta alap, mint a maradék pörköltet elnyelő fogás, hiszen erre találták ki – de ha nincs kedvünk ehhez a nagy klasszikushoz, akkor fel is üthetjük az felaprózott vagy darált pörköltet egy kis gombával, borsóval vagy paprikával. Az új ragunkat töltsük sós vagy alig cukrozott palacsintába, és kész is a remek vendégváró, vagy épp ünnepi előétel.
- Tortilla lap: házi burrtió vagy quesadilla készülhet egy kisebb adag megmaradt pörköltből is – darálás után kenjük a tortilla lapra, szórjukmeg sajttal, tegyünk bele zöldségeket, hajtsuk félbe és süssük meg serpenyőbe – esetleg tekerjük fel, öntsük le tejfölös vagy paradicsomos szósszal és süssük át picit sütőben -pár perc alatt csodálats vacsoránk lesz!
- Brassói: bár az eredeti brassói zöldborsóval és fokhagymával készült, semmi köze nem volt a pörkölthöz, a legtöbb étteremben mégis egy fokhagymás pörköltet kapunk sült krumplival. És ez nem baj, hiszen szeretjük! Ebben az esetben a pörköltet nem kell megdarálni, csak pár gerezd fokhagymával megbolondítani, majd kockára vágott sült krumplival összeforgatni. A savanyúságot ne felejtsük mellé!
- Bácskai: a maradék pörköltet paradicsommal, paprikával esetleg egy kis paradicsomlével felhúzzuk, és belefőzünk pár marék rizst. Nyárias, és mindenki szereti!
- Melegszendvics: ha darálás után kisebb adagokban fagyasztjuk le, akkor tökéletes melegszendvicskrém lehet belőle – reggel kivesszük, estére kiolvad, és filléres vacsora lesz belőle.
- Extra pásztortarhonya: akárcsak a bácskai rizses húsnál, itt is kicsit lazított pörkölthöz adjuk a száraztésztát, majd belefőzzük. Akkor jó, ha kicsit mázgás, kicsit krémes és rizottó-szerű.
- Levesek: babgulyás vagy gulyásleves esetleg palócleves is készülhet maradék pörköltből. Persze nem árt hozzátenni a hamis jelzőt egy szárnyas vagy sertéspörkölt esetében, de ez semmit nem von le az étel élvezeti értékéből és a praktikusságából!
- Irány a Közel-Keltet: a Közel-Keleten rengeteg húsos egytálételt főznek – persze főleg kecskéből vagy birkából, de ez ne tartson vissza minket. Néhány szem aszalt gyümölcs, pár kanál közel-keleti fűszer és egy konzerv csicseriborsó segítségével csodálatos hamis tagine-t készíthetünk!