A kormány újabb adót vet ki a megtakarításokra, ezzel (majdnem) megduplázódik a kamatokra rakódó teher. A nemrégiben megjelent rendelet szerint a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett a jövőben 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell a megtakarítások kamatjövedelme után. Milyen a megtakarítási formákat nem érint az intézkedés? Mi a célja a kormánynak, mit jelent ez a magánszemélyeknek? Mutatjuk, mit kell tudni a megtakarítások megadóztatásáról.

Majdnem duplájára emelték a megtakarítások után fizetendő adót

A kormány egy nemrégiben megjelent rendeletbe csomagolt be egy újabb adóemelést: júliustól a lakossági kamatjövedelmek adóját majdnem megduplázzák. Pontosabban:

A 15%-os szja mellett 13%-os szochót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után. Az érintett befektetési jövedelmeknél ennek következtében 28%-ra emelkedik a közteher. Az adónem minden lakossági megtakarítási formát érint, ez alól csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.

A rendelet július 1-jén lép hatályba, de az egyes megtakarítási formák esetében eltér, hogy mikor realizálódó kamatjövedelmek esetén kell már szochót fizetni – mutat rá a G7. Azt írják,

  • a betétek esetében június 30. előtti lekötésekre nem kell fizetni szochót.
  • Kötvények és befektetési jegyek esetében az adókötelesség a rendelet hatályba lépése után vásárolt eszközökre vonatkozik.
  • Ugyanez a helyzet a megtakarítási célú életbiztosításoknál is.

Megtakarítások megadóztatása: 100 egységnyi hozamból 85 helyett csak 72 marad a lakosságnál

A kormány szeretné elérni, hogy a lakosság a megtakarításaival a magyar államháztartás finanszírozását segítse. A cél az, hogy megmozduljanak a számlákon álló pénzek, és az emberek inkább állampapírba fektessék ezeket, ne más befektetési formákat válasszanak. Vagyis

a kormány az intézkedéssel egyrészt közvetlenül extra költségvetési bevételekhez juthat, másrészt a szochóból kimaradó magyar állampapírok felé tereli a lakosság befektetéseit. (Utóbbival szintén javítva a költségvetés helyzetét.)

Fogunk-e tömegesen állampapírt venni?

Az intézkedés drágítja a megtakarításokat. Amíg eddig 100 egységnyi nyereségből 85 maradt a megtakarítónál, ezentúl csak 72 marad majd. Ugyanakkor erősen kétséges, hogy a lakosság ennek hatására fordul majd az állampapír felé. Szakértők szerint az állampapírnak a kamatadó-mentesség és egyéb ösztönzők következtében már évek óta megvan az az előnye, amely a tudatosabb megtakarítókat annak vásárlására ösztönzi. Azok pedig, akik ma is lekötött bankbetétben, sőt csak simán a folyószámlájukon tartják a pénzüket, most sem fognak tömegesen megmozdulni az állampapír felé.

Mi lesz a tartós befektetési számlára (tbsz) helyezett összegekkel?

Ezek akkor adómentesek, ha az ügyfelek legalább öt évig nem nyúlnak hozzájuk, ám még nem teljesen világos, hogy az új szabályok ezen változtatnak-e valamit. Az egyik értelmezés az szja-törvénynek abból a részéből indul ki, amely szerint a tbsz kamatait „tartós befektetésből származó jövedelemnek” (vagyis hétköznapi értelemben: nem kamatnak) kell tekinteni, ezért nem vonatkozik majd rá a 13%-os szocho teher – magyarázza a G7. Hogy valóban így lesz-e, az majd csak a következő 30 napban derül ki.

Kötelező lesz az állampapírok reklámozása

A megtakarítások megadóztatásáról szóló rendelet mellett kijött egy másik is. Ez arra kötelezi a bankokat, hogy október 1. és december 31. között „figyelemfelhívó értesítésben” mutassák ki minden számlatulajdonos magánszemély számára, hogy mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

Az értesítésben a Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapíroknál a Kincstári Takarékjegy és Bónusz állampapírok közül pedig típusonként legalább egynek be kell mutatni az elérhető hozamát. Azt is meg kell írnia a banknak, hogy a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el. Az értesítő tartalmát és formáját Rogán Antal általános politikai koordinációért felelős miniszter határozza meg.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...