A világ legolcsóbb Michelin-csillagos éttermében 1000 forintból ehetünk egy jót – top10-es lista 2023-ban

Nemcsak a kiváló ételek jutnak eszünkbe, amikor Michelin-csillagos éttermekről hallunk, hanem a földi halandók számára megfizethetetlen árak. A jó hír, hogy olyan vendéglátóhelyek is kapnak csillagot, amelyekben egy átlagember is jóízen ehet, méghozzá vagyonok elköltése nélkül. Mutatjuk a világ legolcsóbb éttermét, ami Michelin-csillagot kapott.
És a rossz hír:
A legolcsóbb Michelin-csillagos éttermek egyike sem a szomszédban van
A turistáskodáshoz általában hozzátartozik, hogy megkóstoljuk a helyi konyhát, de a legtöbben egy bizonyos összegnél nem szeretnénk többet költeni. Ki-ki áldoz pénztárcája szerint, viszont abban nagy az egyetértés, hogy Michelin-csillagos étteremre nemigen futja, amikor amúgy fapados jeggyel utazunk. És akkor itt jön a meglepetés, mert de: egyes országokban tényleg potom összegekért ehetünk a világ vezető étteremkalauza által elismert, díjazott vendéglőkben.
A Guide Michelin („Michelin Kalauz”, angolul: Michelin Guide) egy nevezetes francia étterem- és szállodakalauz, történetét itt és most nem meséljük el. A lényeg, hogy a Kalauz Michelin-csillagot csak olyan helyeknek ad, ahol a konyha (és persze a séf munkája) valami páratlan. Hatalmas nemzetközi elismerés.
Mi alapján kapnak az éttermek Michelin-csillagot?
A névtelen kritikusok öt szempont szerint értékelnek: az ételek minősége; sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége, stílusa; az ár-érték arány; a látogatások gyakorisága.
Hány csillag jelent mit?
A Guide Michelin egy csillaggal minősíti a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket. Kettőt kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni. Hármat adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.
A világ legolcsóbb étterme, ami Michelin-csillagot kapott
Mak Kwai Pui séf és kollégája, Leung Fai Keung séf a tulajdonosai a neves és jól ismert Tim Ho Wan étteremnek, ahol alighanem a világ legjobb tím szam (dim sum) ételeivel találkozhatunk. Az első Tim Ho Wan éttermet 2009-ben, a Mong Kok negyedben alapították meg a séfek. Céljuk éppen az volt, mint ma: megfizethető és ízletes ételeket kínálni a vendégeknek. Gyorsan és rengetegen megkedvelték a helyet, ami kis idő után zsúfolásig megtelt tömött sorokban várakozó emberekkel. A Tim Ho Wan 2010-ben Michelin-csillagot kapott, és a világ legolcsóbb Michelin-csillagos éttermeként vált híressé. Azóta a márka egész Ázsiát meghódította, és manapság már az Egyesült Államokban is elérhető.
És akkor az árak: a séf specialitását 3.3$-ért vehetjük meg. Mai árfolyamon ez 1130 forintot jelent.
A világ legolcsóbb étterme, ami Michelin-csillagot kapott – top10-es lista
Az első helyet a Tim Ho Wan foglalta el, jöjjön róla egy rövid videó:
2. Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, Szingapúr
A helyiek körében nagyon népszerű, már azelőtt is hatalmas sorok álltak a kifőzde előtt, hogy a Michelin Guide Szingapúrba érkezett volna. Egy tál tésztaétel 4.55$.
3. Shinjuku Kappo Nakajima, Tokió
Japán egyik legolcsóbb Michelin-csillagos étterme, ahol az ínyencek megfizethető áron ehetnek egy jót. Specialitásuk az Iwashi (szardínia). Egy ebédmenü 7,5$-nál kezdődik.
4. State Bird Provisions, San Francisco
Íme, egy remek példa arra, hogy a fine dining élménynek (ételeknek) nem kell egyhavi lakbérbe kerülnie. Friss ételek, kifogástalan tálalás, baráti ár, nagyon jó kombináció. A snackek 8$, az ételek 12$-tól kaphatók.
5. Kam’s Roast Goose, Hongkong
A Kam család harmadik generációja indította el ezt az üzletet, ami több mint 70 éve ismert sült libájáról. A finom és ropogós bőrű libasült csak kezdet, az ínyencek megkóstolhatják a libazsírral bevont, blansírozott tésztájukat vagy a libavérpudingjukat. Az ételek ára 9$-ról indul.
6. Saneh Jaan, Bangkok
Ez az étterem a klasszikus ételek újragondolásával folytatja a thai konyha történetét, miközben igyekszik hagyományos ízeket is megőrizni. Az étlapon jól elkészített klasszikus ételek és ritka antik receptek egyaránt szerepelnek. Főétel 12$-tól felfelé.
7. Chim By Siam Wisdom, Bangkok
Thai konyha csavarral, egyszerre hagyományos és modern. Thaiföld első osztályú alapanyagaiból készülnek az ételek, széles a választék. A fogások à la carte 12$-tól.
8. Jay Fai, Bangkok
Street food ikon, nem véletlenül. A séf jellegzetes ropogós, aranybarna rákos omlettje páratlan, de kiváló a rántott tészta tenger gyümölcseivel és mártással. 13,8 $-tól kezdődnek az árak.
9. Tsuta
2015-ben a japán Tsuta sokkolta a kulináris világot, amikor Michelin-csillagot kapott, ez volt ugyanis az első ramenező, ami ekkora elismerést érdemelt ki. Azóta több dolog is megváltozott: költözés, bezárás, újranyitás, és sajnos időközben a csillag is elveszett.
10. Lao Zheng Xing, Shanghai
A Lao Zheng Xing a város legrégebbi étterme, 1862 óta működik. Jól ismert a helyiek körében, de nemzetközileg is számon tartják. Olyan különlegességekkel találkozhatnak a vendégek, mint a párolt tengeri uborka, nyolc drágakő csípős szószban és a sült folyami garnélarák. Az ételek ára à la carte 14$-tól kezdődik.