Aszalás házilag: itt a legolcsóbb és legjobb módszer a nyárra, meg fogsz lepődni

Az aszalt csemegéket szinte aranyáron mérik a boltban, ezért sokkal jobban járunk, ha házilag, mi magunk készítjük el a kedvenceinket. Felesleges aszalót venni, hiszen itt nyár, használjuk ki a hőséget. Mutatjuk az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb módszert.

Az aszalás a tartósítás egyik legősibb, legegészségesebb módja. Napon, sütőben vagy aszalógéppel is történhet, utóbbit csak akkor érdemes beszerezni, ha tényleg rendszeresen használjuk. Az aszalás során a gyümölcsök, zöldségek nedvességtartalma jelentősen lecsökken, ami megakadályozza a káros baktériumok és a penész elszaporodását.

Mit aszalhatunk?

Szinte bármilyen gyümölcsöt: alma, barack, eper, körte, meggy, szilva, ezek a legnépszerűbbek. Aszalhatunk továbbá cukkinit, gombát, krumplit paprikát, paradicsomot, sárgarépát, sőt még fűszernövények is alkalmasak szárításra.

Fontos, hogy szép, egészséges zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk. Ha túlérett, megrohad, ha pedig éretlen, akkor az aszalvány íze nem lesz az igazi. Megtisztított alapanyagokkal dolgozzunk, szárítsuk meg, és ha szükséges, akkor magozzuk ki őket. Héjastul és hámozva is aszalhatjuk legtöbbjüket, viszont a barackot érdemes előtte megpucolni. A nagyobb, húsos gyümölcsöket vágjuk fel, figyelve arra, hogy egyforma szeletek legyenek.

A körtét és barackot szokták cukros vízben áztatni aszalás előtt, hogy édesebbek legyen. Mások citromos vagy citromsavas vízbe teszik a szeleteket, mert jobban megtartják a színüket. Ha így járunk el, akkor áztatás után mindenképpen itassuk le róluk a folyadékot, és várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak.

Rágcsálnivalót is készíthetünk pl. almából vagy cukkiniből. Ha kellően vékonyra szeleteljük őket, akkor roppanósra száradnak.

Aszalás házilag: legolcsóbb az autóban

A sikeres aszaláshoz optimális hőmérséklet és a páratartalom egyensúlyára van szükség. Bonyolultnak hangzik, pedig a folyamat pofonegyszerű. A hőmérséklet hatására megindul a párolgás, a légáramlásra pedig azért van szükség, hogy elszállítsa a nedves levegőt. Ha kocsiban aszalunk, figyelnünk kell a szellőztetésre, de nyugalom, így sem fogunk megszakadni a munkában.

Hogyan aszaljunk a kocsiban?

Fantasztikus eredményeket lehet nyáron elérni aszalás terén pl. paradicsommal, csak a napra kell parkolni az autóval. Előbb érdemes kisebb mennyiséggel, mondjuk egy tálcányi alapanyaggal próbálkozni. A paradicsomokat vágjuk fel szeletekre, helyezzük tálcára, majd sózzuk le (ez el is hagyható).

Ha kint már 30 °C körüli a hőmérséklet, és a kocsi 1 órát áll a napon, az utastérben akár 50°C is lehet – ezt használjuk ki. Helyezzük a tálcát a műszerfalra vagy kalaptartóra, aztán hagyjuk, hogy a hőség tegye a dolgát. Ha vékonyabb, kb. 1 cm-es szeleteket vágunk, azok kb. 36 óra alatt aszalódnak meg. Ha nagyobb, 1,5-2 cm-es karikákat szelünk, akkor 48 óra is lehet, mire elkészülnek.

Fontos, hogy csak akkor vágjunk bele a műveletbe, ha tartósan meleg van. A kocsival állandóan a tűző napon kell állni, különben a paradicsom berohad. A tálcát érdemes letakarni gézzel, mielőtt betesszük az utastérbe. Az alacsonyabb páratartalom érdekében 4-5 óránként iktassunk be egy-egy szellőztetést. Számoljunk azzal, hogy a lesózott paradicsom levet enged, ezt itassuk fel, amikor észrevesszük.

Kocsiban aszalni végtelenül egyszerű, csak a szellőztetés, pakolgatás jelenthet némi macerát. Még így is megéri a fáradságot, tekintve, hogy 1 kg paradicsomaszalvány kb. 5000 forintba kerül. És ez még „olcsónak” számít.

Megéri savanyúsággal bíbelődni?

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Íme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege: 100 év után se jönne ki belőle egy Rolex

28.500 forint - sokan tévesen azt gondolják, hogy ez a valóban legkevesebb összeg, amit egy magyar nyugdíjas kap. A valóság ennél sokkal bonyolultabb és nyomasztóbb.

Miért hagyjuk a frissen gyúrt kelt tésztát pihenni? Kvíz házi pékeknek

Felejtsd el a tésztát, ami nem akar kelni, a linzert, ami megkeményedik, és...

Omlós, vajpuha kovászos kakaós csiga, ami még másnap is tökéletes

Sokan azt hiszik, a kovász kizárólag kenyérhez való, és ha valaki édes tésztába rakja, az már szentségtörés. Pedig ez egy hatalmas tévedés! A kovász nem válogat: ha jó kezekbe kerül, ugyanúgy elboldogul egy finom, puha kovászos kakaós csiga tésztájában is.

Telekomos vagy? Most ingyen kaphatsz új mobilt – mutatjuk, hogyan!

Most bárki új mobilt kaphat a Telekom ingyen telefon akcióban! Ha legalább 3 hónapja előfizető vagy, a régi készüléked beszámításával akár ingyen új telefont kapsz. Mutatjuk, hogyan működik az ajánlat.

Meglepően olcsóbban fűthet ezzel a kis kütyüvel: így működik a radiátor fűtéserősítő ventilátor

Sok lakásban a radiátor fölött reked meg a meleg levegő, így a szoba lassan melegszik fel. A radiátor fűtéserősítő ventilátor pontosan erre a problémára kínál megoldást.