Havonta kétszer, összesen 150 ezer forint értékben ingyenes a készpénzfelvétel minden számlatulajdonosnak. Sokan nem használják ki, sokan pedig ráfizetnek, mert benéznek néhány feltételt. Mutatjuk a tudnivalókat.

A jogszabály havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben ingyenes készpénzfelvételt biztosít minden számlatulajdonosnak. Ha az első alkalommal felvettél 150 ezret, akkor a második már nem ingyenes. A harmadik felvétel sem lehet az, akkor sem, ha ez első két alkalommal nem használtad ki a 150 ezres keretet.

Továbbá, havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 40 ezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől – írtuk korábban. Ez a lehetőség egyelőre erősen korlátozottan érhető el, egyedül az OTP Banknál és csakis a Penny üzleteiben él. A szolgáltatást akkor vehetjük igénybe, ha minimum 3 ezer forint értékben vásárolunk és bankkártyával fizetünk. Egy összegben maximum 20 ezer forint vehető fel készpénzben – magyarázza az OTP.

Tényleg ingyen van az ingyenes készpénzfelvétel?

Igen, ezért a szolgáltatásért nem kell fizetni, benne van a törvényben. Bármelyik banknál kérheted, csak egy bankszámla szükséges hozzá és persze bankkártya. Elegendő egyszer nyilatkozni róla, számlanyitásnál általában megkérdezi tőled az ügyintéző. Jó, ha tudod:

  • Ha a hónap 20. napjáig jelzed, hogy szeretnél élni a lehetőséggel, akkor a következő hónap 1. napjától már érvénybe lép.
  • Ha csak a 20. nap után jelzed, várnod kell a következő utáni hónapra.
  • Ha több számlád is van, érdemes annál igénybe venni, amire a fizetésed érkezik.
  • Hitelkártyához vagy bármilyen egyéb hiteledhez tartozó számlához nem jár ez a szolgáltatás.
  • Mivel magánszemélyeknek találták ki, ezért gazdasági társaságok és vállalkozások sem élhetnek vele.

És ha egy számlának több tulajdonosa van?

Az ingyenesség számlához kötött, nem személyhez. Így akkor is csak két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben lehet a bankszámláról pénzt felvenni ingyen, ha több kártya (pl. házastársak esetén) tartozik hozzá.

Hol juthatsz a pénzedhez ingyen?

Bármelyik ATM-nél, nem kell, hogy a saját bankodé legyen. Bankfióki és postai felvételekre nem vonatkozik az ingyenességet biztosító jogszabály – figyelmeztet a BiztosDöntés.hu.

Mire figyelj?

  • A maximális összegre és pénzfelvételek számára.
  • 150 ezer forint feletti összeg egyösszegű felvétele esetén sem veszik el a lehetőség.
  • Ha több számlatulajdonos van, akkor sem növekszik a felvehető összeg.
  • Valutát nem lehet felvenni.
  • Hitelkártyára nem érvényes az ingyenesség.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...