Nem is hinnéd, mi mindenre jó a fahamu!

A legtöbben azt hiszik, csak hulladék. Ráadásul ha megtelik a kályha, ki kell pucolni, mikor meg visszük ki a vödörben, az egész nappali poros lesz tőle. De sokkal több van a fahamuban, mint hinnénk. Valóságos kincs lehet!
Fával fűtesz otthon? Akkor Te is bizonyára nap mint nap lapátolod ki a kályhából a fahamut. Valószínűleg nem is gondoltál még bele, mennyire sokoldalú dolog ez. (Itt írtuk meg, hogyan kell begyújtani.)
A növények tápláléka
A legtöbben maximum azt tudják róla, mennyire jót tesz a növényeknek, ha a kertben elszórod a hamut. Az ugyanis tele van ásványi anyaggal, így nagyon jó organikus tápszer a földnek.
Tisztaságot teremt
Ezen kívül viszont rengeteg módon felhasználható még a hamu: Remek tisztítószer, ha bedörzsöljük vele a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. Egyszerűen készíthetünk belőle akár mosólúgot is. Ha beszórunk vele valami szagos helyet, például a macskaalmot, remekül szagtalanítja.
Rágcsálókat ártalmatlanít
Talán a legérdekesebb felhasználási módja pedig, ha a pince, és más kietlen zugok sarkaiba rakunk egy-egy kupac fahamut, az el fogja űzni a patkányokat, egereket, csótányokat. Számos más remek felhasználási módja is van a fahamunak. Elköltöztethetjük segítségével például a hangyákat is: nincs más dolgunk, mint egy kupac hamut tenni a hangyabolyra.
Mindezeken kívűl számos más felhasználási módja van még a fahamunak. Tehát, ha legközelebb összegyűlik a hamu a kályhában, gondoljunk arra, menny segítséget jelenthet, ha okosan használjuk fel!