Kiadós receptek egy száraz sonkavégre

Ha maradt egy kis darab, azt nem érdemes szendvicsbe elpazarolni, mert maradék füstölt-főtt sonkára fantasztikus receptek vannak, ezekből mutatjuk a legjobbakat.

Ha történetesen a sonka zsíros része maradt meg, azt a linkelt pástétomban fel tudjátok használni füstölt szalonna helyett.

Legjobb: a pite

Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:

  • 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
  • 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
  • kb 1 dl víz
  • 1 tkanál só

Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.

Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:

  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín

A lenti képen maradék szétcincált sonkavég, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Második legjobb: a tészta és sonkavég

Talán annyi a titok, hogy valami jó méretes tojásos tésztát érdemes választani, szélesmetélt, akár nagykocka, és a felkockázott sonkát kevés tejszínnel és sok borssal összeforgatni a kifőtt tésztával.

Harmadik legjobb: fasírt

Miért is ne? A végeredmény garantáltan csodás lesz.

  • 250 g ledarált maradék sonkavég
  • 50 g felkockázott füstölt szalonna
  • 250 g zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 10 szelet bacon

A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.