Olcsó és elmaradhatatlan húsvéti desszert: a répatorta

Már magam sem tudom kitől, és honnan jött, de évek óta nem csak a Karácsony, a húsvét része is, az alábbi, zsírral készült változat pedig valami fantasztikusan gazdag, szaftos, különleges és a répatorta elkészítéséhez nem kell gyakorlat, az alapanyagok pedig olcsók. Mivel ez egy nemzetközi recept, számtalan tálalási és díszítési trükköt tudunk hozzá mutatni, mert sütheted tortára, sütire, muffinra, kuglófra is, a répatorta nem csak finom, de rugalmas is, a barátunk.
A tészta:
- 250 g sertészsír
- 250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
- 250 g cukor
- 4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
- 250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
- 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
- 1 tkanál őrölt szegfűszeg
- 1 tkanál őrölt fahéj
- 1 tkanál őrölt szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
- só
- dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne
krém:
- 250 g mascarpone
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 50 g porcukor

180 C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek.

A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem.

A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával.

A krém alapanyagait simára keverem és a torta tetejét bevonom vele jó vastagon.

30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:
- keményre vert tejszínhab
- vaníliafagylalt
- friss gyümölcs