Drága az extra szűz olívaolaj, mutatunk helyette két jobbat!

Az extra szűz, azaz hidegen sajtolt olívaolaj sose volt olcsó móka, még a termékkategória legalját képező nagyipari kiadások is drágák, és bár nevükben extrák, ízben nem azok. Ezek kiváltására van olcsóbb, beltartalmi értékben értékelhető, sőt, hazai olaj. Kettő is.
A hidegen sajtolt olajok felhasználási területe gyökeresen eltér a sütés-főzéshez használt zsiradékok, esetileg étolajok funkciójától. A hidegen sajtolt (vagy extra szűz) olajok salátákra, krémlevesekre, pürékbe valók fűszerezésre, hőkezelni pazarlás ezeket, hiszen azzal a végén csak egy olcsóbb olajjá változnak, a hidegen sajtolás során megőrzött ízek és vitaminok egy része tönkremegy.
Hidegen sajtolt napraforgó és repce
Minkettő 1200-1500 forint körüli áron kapható literenként, ami tekintettel az extra szűz olívaolajok legalább kétszeres árára, kifejezetten jó alternatívák.
Minek vannak?
A napraforgó egy szotyibomba, íze olyan, mintha annyi szotyit tömnénk a szánkba, amennyit csak lehet. Füstös, ízletes, karakteres, telt finomság.
A repce harsányabb, íze a tiszta szénaillatra emlékeztet, picit spenótos hangulatú.
Bármilyen salátára megfelelőek öntetnek, puha fehér kenyérrel is finomak tunkolni -vegán zsíros deszka-, sóval, fokhagymával és borssal kikeverve hasábokra vágott zöldségeket is lehet beletunkolni, emellett egy krémleves tetejére is oda lehet locsolni fűszernek, vagy mártogatósokba, tojáskrémbe is kiválók. Ilyen például ez a tormás csicseriborsópüré.
