5 extra recept a legolcsóbb hüvelyesre, a sárgaborsóra

A rettenetes menzás főzelékkel azonosítjuk ezt a hüvelyest, ami nagy hiba, mert nem ez az egyetlen és kizárólagos felhasználási lehetőség a sárgaborsóra. Saláta, rizses főétel, leves és finom krém is készülhet belőle, ezeket mutatjuk.

Sárgaborsópüré

4 főre

  • 500 g puhára főtt sárgaborsó (a levét is tedd félre)
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 ekanál őrölt kömény (lehet több)
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 kanál fűszerpaprika

Az alapanyagokat egy botmixerrel pürésítem, ha túl sűrű, a főzőlével higítom selymesre.

Pitával, tortillával laktató uzsonna, vacsora, a képen a lenti ropogóssal is meg lett szórva.

Paradicsomos sárgaborsó ragu

4 főre

  • 500 g sárgaborsó
  • 400 g paradicsompüré
  • 2 ekanál őrölt fekete kömény
  • 2 tkanál őrölt fahéj
  • 2 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat egy lábosba rakom és alacsony lángon elkezdem főzni. Ha túl hamar besűrűsödik vízzel lehet kipótolni.

Főtt rizzsel tálalom. Borsó helyett elkészíthető marhahússal is.

Krémes sárgaborsóleves

4 főre

  • 300 g sárgaborsó egy éjszakára beáztatva
  • 300 g burgonya meghámozva, felkockázva
  • 300 g vöröshagyma felszeletelve
  • 2 dl karamalz
  • 4 db babérlevél
  • 1

Az olajon megpirítom a hagymát, felöntöm a karamalzzal, hozzáadom a többi alapanyagot, babért és puhára főzöm. A babért kiveszem, a levest összeturmixolom.

Sárgaborsó ropogós

A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatom, másnap leszűröm, egy tiszta konyharuhán leszárítgatom, és kiolajozott serpenyőben, rázogatva ropogósra sütöm.

Fűszerekkel is összerázható ropogtatnivaló.

Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával

4 főre

  • 200 g rizs
  • 200 g sárgaborsó
  • 1 dl olaj
  • 2 db olajos szardíniakonzerv, az olaj leszűrve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • opcionális: tetszőleges csípős szósz

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.

A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ne dobd ki a fahamut, aranyat ér a háztartásban és a kertben is – Ennyi mindenre használhatod

Megfelelően alkalmazva tisztít, javítja a talajt, és valódi megtakarítást hozhat.

Tökéletes és könnyű mézes krémes, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról!

Mézes krémes könnyedén, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Önkéntes pénztári befizetés: elveszhet az adó-visszatérítés, ha az utolsó pillanatra hagyja

Ha a pénz csak januárban érkezik meg a pénztárhoz, az idei támogatás elvész.

Kinek jár 13. és 14. havi rokkantsági ellátás? Szigorodtak a szabályok, mutatjuk a kivételeket

Rendszeres pénzellátásban részesülők és a 13. és 14. havi nyugdíj.

Éves szabadság kor szerint 2026-ban: mutatjuk, kinek mennyi jár pontosan

Az új év közeledtével sokakban felmerül a kérdés, változik-e a szabadságok rendszere, és ha igen, milyen mértékben.