5 olcsó és finom recept kukoricalisztből

A kukoricaliszt még mindig egy olcsó alapanyag, ráadásul széles körben elérhető, van belőle bőséggel hazai termék, finom, könnyű vele dolgozni és még gluténmentes is. Mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen felhasználni.

Alap: a puliszka

Nagyon könnyen el tudod készíteni, a kukorica mennyiségéhez képest ötszörös mennyiségű sós vizet forralj, és folyamatos keverés mellett, egy szitából egészen finoman, apránként szórd a vízbe a lisztet, így nem lesz csomós.

Sokáig érdemes főzni, hogy szépen elkészüljön és elmúljon az enyhe keserűsége, 20-30 perc elég. A végén dobj bele a kukorica mennyiségéhez képest 10% vajat (több mindig lehet) és rögtön tálald.

Rengeteg feltétet elbír, így kész egytálételként is tudsz vele számolni.:

  • morzsolt kéksajtok
  • érlelt sajtok
  • vörösboros marha
  • gombás raguk
  • pirított gombák
  • pörkölt vagy csak pörköltszaft
  • csilis bab
  • lecsó
  • bármilyen szaftos ragu
  • karamellizált hagyma
  • karamellizált káposzta
  • karamellizált alma és fahéj
  • túró és pörc

Puliszkatekercs

A fentinél keményebb (nem ötszörös, csak háromszoros mennyiségű vízben főtt) puliszkát egy alufóliára öntöm, kb. 1 cm vastagra nyomogatom téglalap alakra. Legjobb sok sajttal, túróval és spenóttal tölteni, a fólia segítségével feltekerni, és így hagyni teljesen kihűlni.

Szépen szeletelhető, mutatós, egyszerű fogás. A képen medvehagymával és kéksajttal.

Pitealapnak

A tekercsnél említett keményebb puliszkát bőven kivajazott piteformákba öntöm 1 cm vastagon, rádobok egy darab vajat és 180 C fokos sütőben 15 percig sütöm, kapjon egy kis színt. Megpakolom zöldséggel, sajttal, és azt a sütőbe visszatolva, grillfokozaton ráolvasztom a tetejére.

Corn dog

  • 10 db virsli keresztben kettévágva
  • 3 db egész tojás
  • 1 tkanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 20 dkg kukoricaliszt + 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • annyi tej, hogy a massza nokedlisűrűségű legyen
  • olaj a sütéshez

A virsliket pálcákra szúrom, belisztezem az 5 dkg liszt felhasználásával. Háromujjnyi olajat hevítek közepes lángon. A 20 dkg lisztet elkeverem simára a többi alapanyaggal, ebbe tunkolom a belisztezett virsliket, fedje be vastagon, mindenhol.

Az olajban aranybarnára sütöm.

Sajthasábokkal is elkészíthető, még jobb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

A világ legfinomabb étele libaaprólékból: ludaskása Borbás Marcsi módra

A legfinomabb ludaskása Borbás Marcsi keze nyomán készül.

Kedvezménykártya nyugdíjasoknak: Így spórolhatsz minden nap

A kedvezménykártya nyugdíjasoknak egyszerű, olcsó és praktikus megoldás a mindennapi spórolásra. Érdemes kihasználni!

Nem fizet a biztosító az autósoknak, ha a téli guminál erre nem figyelnek – 2 eset, amit sokan nem tudnak

A biztosító két konkrét helyzetben is visszautasíthatja vagy visszakövetelheti a kifizetést, ha a téli gumi nem volt megfelelő.

5 álomszép télen virágzó évelő növény: illatosak és színesek

Gyönyörű, télen is mutatós cserjék, hogy egész évben szép legyen a kert.