Nyitólap Spórolj! Főzés Olcsó belsőségek finoman
HIRDETÉS

Olcsó belsőségek finoman

 

HIRDETÉS

Bár a belsőségek is meglepően drágák, még mindig sokkal olcsóbbak, mint a hús. Egy nyelv vagy szív beltartalmi értékben sem marad el sokkal mögöttük. Mutatunk pár különlegesen finom és szépen feladható receptet belsőségekből.

7 fogás belsőségekből

Májkrém

8 főre

  • 500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj)
  • 500 g zsír
  • 1 fej fokhagyma gerezdjei
  • 1 fej vöröshagyma durván összevágva
  • 1 ekanál kakukkfű vagy majoranna
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 3 db babérlevél

Az alapanyagokat egy nagy lábosba rakom és fedő alatt, nagyon lassan addig főzöm, amíg a máj teljesen megpuhul. Akkor a babért kidobom, a zsíros májat ledarálom és befőttesüvegben a hűtőszekrényben tárolom.

Májas hurka töltő nélkül

8 főre

HIRDETÉS
  • 500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj) apróra darabolva, vagy nagylyukú darálón ledarálva
  • 250 g szalonna apró kockákra vágva
  • 100 g rizs (száraz súly) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
  • majoranna ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 20 szelet bacon

Az alapanyagokat a bacon kivételével összegyúrom, kis kolbászokat formázok belőle, amiket a baconcsíkokba csavarok. 

150 C fokos sütőben 1 órát sütöm. Forrón tálalom.

Májpástétom szalámiba is

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
  • 250 g szalonna felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál kakukkfű
  • 10 szelet bacon

A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni. 

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Konfitált zúza

8 főre

  • 400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
  • 400 g zsír
  • 1 ekanál majoranna
  • 1 fej fokhagyma gerezdjei

A zúzát egy befőttesüvegbe rakom a fűszerekkel, felöntöm a felolvasztott zsírral. Egy lábost megtöltök annyi vízzel, ami majdnem az üveg szájáig ér és gyöngyözve addig főzöm, amíg a zúza megpuhul. Az üvegben hagyva, hűtőszekrényben tárolható.

El lehet készíteni simán lábosban is.

Lilahagymával, fehér kenyérrel nagyon finom.

Zúzapörkölt

8 főre

  • 400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 50 g zsír
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál őrölt fekete bors

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom, rádobom a zúzát, magas lángon átpirítom. Fűszerezem, sózom, annyi vizet (esetleg fehér bort) adok hozzá, ami éppen ellepi, és fedő alatt, alacsony lángon puhára főzöm.

Ha elfő a leve, pótolom főzés közben.

Citromos nyelv 

8 főre

  • 1 kg nyelv (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
  • 5 db babérlevél
  • 20 db egész bors
  • 2 db citrom hajszálvékonyra szeletelve
  • 1 db citrom leve

A nyelveket a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Melegen lefejtem róla a bőrt. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle és a citromszeletekkel lerétegezem, meglocsolom a citromlével.

Egy éjszakát pihentetem, hidegen tálalom.

Csípős szív 

8 főre

  • 1 kg szív (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
  • 5 db babérlevél
  • 20 db egész bors
  • finomra vágott csilipaprika ízlés szerint
  • csiliolaj ízlés szerint

A szívet a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle, a csiliolajjal és csilivel tálalom.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version