Bár a belsőségek is meglepően drágák, még mindig sokkal olcsóbbak, mint a hús. Egy nyelv vagy szív beltartalmi értékben sem marad el sokkal mögöttük. Mutatunk pár különlegesen finom és szépen feladható receptet belsőségekből.
7 fogás belsőségekből
Májkrém
8 főre
- 500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj)
- 500 g zsír
- 1 fej fokhagyma gerezdjei
- 1 fej vöröshagyma durván összevágva
- 1 ekanál kakukkfű vagy majoranna
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 3 db babérlevél
- só
Az alapanyagokat egy nagy lábosba rakom és fedő alatt, nagyon lassan addig főzöm, amíg a máj teljesen megpuhul. Akkor a babért kidobom, a zsíros májat ledarálom és befőttesüvegben a hűtőszekrényben tárolom.
Májas hurka töltő nélkül
8 főre
- 500 g csirkemáj (lehet bármilyen máj) apróra darabolva, vagy nagylyukú darálón ledarálva
- 250 g szalonna apró kockákra vágva
- 100 g rizs (száraz súly) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
- majoranna ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só
- 20 szelet bacon
Az alapanyagokat a bacon kivételével összegyúrom, kis kolbászokat formázok belőle, amiket a baconcsíkokba csavarok.
150 C fokos sütőben 1 órát sütöm. Forrón tálalom.
Májpástétom szalámiba is
8 főre
- 500 g darált hús
- 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
- 250 g szalonna felkockázva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál kakukkfű
- só
- 10 szelet bacon
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Konfitált zúza
8 főre
- 400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
- 400 g zsír
- 1 ekanál majoranna
- 1 fej fokhagyma gerezdjei
- só
A zúzát egy befőttesüvegbe rakom a fűszerekkel, felöntöm a felolvasztott zsírral. Egy lábost megtöltök annyi vízzel, ami majdnem az üveg szájáig ér és gyöngyözve addig főzöm, amíg a zúza megpuhul. Az üvegben hagyva, hűtőszekrényben tárolható.
El lehet készíteni simán lábosban is.
Lilahagymával, fehér kenyérrel nagyon finom.
Zúzapörkölt
8 főre
- 400 g zúza (ha pulyka, vagy kacsa/liba akkor negyedelve)
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
- 50 g zsír
- 1 ekanál fűszerpaprika
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- só
A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom, rádobom a zúzát, magas lángon átpirítom. Fűszerezem, sózom, annyi vizet (esetleg fehér bort) adok hozzá, ami éppen ellepi, és fedő alatt, alacsony lángon puhára főzöm.
Ha elfő a leve, pótolom főzés közben.
Citromos nyelv
8 főre
- 1 kg nyelv (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- 2 db citrom hajszálvékonyra szeletelve
- 1 db citrom leve
- só
A nyelveket a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Melegen lefejtem róla a bőrt. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle és a citromszeletekkel lerétegezem, meglocsolom a citromlével.
Egy éjszakát pihentetem, hidegen tálalom.
Csípős szív
8 főre
- 1 kg szív (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- finomra vágott csilipaprika ízlés szerint
- csiliolaj ízlés szerint
- só
A szívet a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle, a csiliolajjal és csilivel tálalom.