7 olcsó és laktató feltét főzelékhez

A sült virslinél és a rántott párizsinál vannak sokkal finomabb, olcsóbb és – mivel az említett két élelmiszer tele van adalékanyagokkal – egészségesebb feltétek is a napi főzelékre. Mutatunk 7 könnyen elkészíthető főzelékfeltétet.
Variációk feltétre
A legegyszerűbb főzelékfeltét: hatperces tojás
A tojást lobogó vízbe süllyesztem, és pontosan hat percig főzöm, kiveszem, leöblítem hideg vízzel, meghámozom, és félbevágva tálalom a főzeléken.
Fejenként másfél-két darab bőven elég.
Reggeli helyett ebédhez: bundás kenyér
4 szelet kenyérre
- 2 egész tojás
- ½ dl tej
- só
A tejet habosra keverem a tojással, a kenyeret alaposan belenyomkodom (a képen rozskenyér, de lehet puha fehér is, teljesen más élmény és mindkettő nagyon finom)
Kicsit máshogy: sajtos bundás kenyér
8 vékony szelet kenyérre, vagy 4 db zsemlére
- 2 egész tojás
- ½ dl tej
- 20 dkg zsíros sajt vékonyra szeletelve
- só
A tejet habosra keverem a tojással, a sajtot vékonyra vágom, és két, legfeljebb félcentis kenyérszelet közé, vagy félbevágott zsemlébe rakom, alaposan összenyomkodom. Az így megtöltött kenyeret alaposan belenyomkodom a tojásos masszába (a képen zsemle), ujjnyi forró olajban kisütöm mindkét oldalát, forrón tálalom.

Meglepő, de ez is lehet feltét: zsírban sült kenyér
A kenyérszeleteket bő zsiradékban ropogósra sütöm, sózom, fokhagymával bedörzsölöm. Meglepően finom.

Főzelék mellé lencsefasírt
4 főre
- 20 dkg ressre főtt lencse összetörve
- 2 db egész tojás
- 1 tkanál őrölt bors
- 1 tkanál fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- olaj a sütéshez
Az alapanyagokat a zsemlemorzsa felével elkeverem. Nagyobb galuskákat, vagy fasírtokat formázok belőle és a maradék zsemlemorzsába hempergetem. Bő olajban, vagy zsírban magas lángon ropogósra sütöm.

Krumpli-, vagy túrófánk mint feltét
4 főre
a krumplifánkhoz:
- 100 g lisztes burgonya
- 100 g búzaliszt
- 30 g zsír
- 10 g friss élesztő
- 1 dl tej
- só
zsír vagy olaj a sütéshez
a túrófánkhoz:
- 250 g túró
- 4 db felvert tojás
- 3 ekanál liszt
- 1 tk sütőpor
- só
A meghámozott burgonyát puhára főzöm, áttöröm és kikeverem a zsírral.
Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom, meleg helyen a kétszeresére kelesztem.
A túrófánkhoz egyszerűen csak alaposan elkeverem az alapanyagokat.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle, fél órát kelesztem.
A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm, óvatosan mert nagyot nőnek sülés közben.
Tojáspörkölt hús helyett
4 személyre
- 12 db tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 ekanál zsiradék
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál fűszerpaprika
- 1 tkanál őrölt fekete kömény
- 1 dl paradicsompüré
- só
A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, aki keményebben szereti, főzze 7 percig, vagy akár teljesen keményre 10 percig. Kiveszem, hideg vízben lehűtöm gyorsan és meghámozom, félreteszem.
A hagymát aranybarnára pirítom a zsiradékon, fűszerezem, hozzáadom a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, sózom, és fedő alatt puhára párolom.
A tojásokat hosszában negyedelem és a szafttal óvatosan összerázom.