Mikor éri meg a sárga címkés pultból vásárolni?

A leárazott termékek vonzereje megtévesztő lehet, ezért összeszedtük mire érdemes figyelni, ha tényleg jól akarsz járni a lejárat közeli, sárga címkés termékekkel.
Így vásárolj leárazott termékeket
Ne parázz a lejárati időn!A húst, halat sok esetben aznap fel kell használnod, de a fagyasztóba ezeket mind rögtön berakhatod. A zöldségeket is fel kell dolgozni, vagy tartósítani pár napon belül, ahogy a tej se fogja neked kibírni hetekig. A kolbászok, sajtok viszont jól bírják a szakszerű tárolást, a szárazárukról, konzervekről nem is beszélve, és egyre többet látok lekvárokat, prémium söröket, csokoládékat is kiszórva a turkálóba. Ezek a minőségmegőrzési időn túl is fogyasztható termékek.
A fogyaszthatósági és a minőség-megőrzési idő nem ugyanaz
A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élemiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszthatod az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tároltad és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét. Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyaszd el.
A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva. A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatod az élelmiszer azonnali lefagyasztásával. Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsd be a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, mely napokban van meghatározva.
Leárazott termék: 50% leértékelés felett éri meg
10%-ra leárazott terméket legfeljebb akkor éri meg megvásárolni, ha amúgy is azt akartál vásárolni, vagy rendszeresen felhasznált, a tárolókapacitásodba illeszthető (pl. van fagyasztód, és a termék fagyasztható) termékről van szó.
Biztos nincs olcsóbb?
A sárga címkés pultokban általában sok a prémium termék, amelyek bizonyos mértékben leárazva olcsóbbak lehetnek a teljes áron kínált rosszabb minőségű termékeknél, ezeket mindig ellenőrizd le. Fogd meg a 70%-ra leárazott finest cheddart és vesd össze a trappistával, amit szoktál venni. Ha azonos árban van, akkor is érdemes kipróbálni az extraságot, lehet, hogy sokkal finomabb.
Legyél rugalmas!
Mindig a sárga címkés pultot látogasd meg elsőként, és ha 70%-ra leárazott csirkecomb van benne, írd felül a kocsonyára vonatkozó terved.
Ha nagy fogás van, fogd meg!
Előfordul, hogy 70%-kal kiszórnak 10 doboz csirke bőségtálat. Ha rendszeresen fogyasztod a drasztikusan leárazott terméket, és van fagyasztód, hozd el mindet.
Ne vásárolj fölösleges dolgokat!
Kókuszjoghurt, kézműves sör és vegán desszert 100 forintért, hát, ezeket kell otthagyni. Hiába olcsóbb a sárga címkés termék, fölösleges kiadás olyasmiket vásárolni, amelyek nem illeszthetők be a háztartás ízlésébe, és mindennapjaiba.