Olcsó ízfokozási trükkök

Nem kellenek extra alapanyagok, vagy sok fűszer, hogy több ízt és nagyobb élményt csalogassunk elő egy fogásból. Pár trükk következik bármilyen étel ízletesebbé tételéhez.
Pirítsd le
Levesek, raguk, pörköltek, krémlevesek alapanyagait mindig pirítsd le zsiradékon főzés előtt, az így keletkező pörzsanyag gazdag ízforrás.
Karamellizáld
Tekints a karamellizált cukorra, mint fűszerre, és használd krémlevesek, raguk, tejszínes raguk alá. A karamell nem csak édes, hanem keserű is, ez adja az erejét.
Süsd, ne főzd
Krémlevesekhez sokkal jobb végeredményhez vezet, ha a zöldségeket nem megfőzöd, hanem sütőben feldarabolva elősütöd. Töményebb, gazdagabb lesz.
Zöldfűszerek
Egy házi fűszerkert elvan a panelablakban is, és a kakukkfű a zsályával és a rozmaringgal együtt extrém módon igénytelen növények, cserébe rendkívül erős, izgalmas és sokoldalú fűszerek. Ketten a babérlevéllel együtt egy sima krumplifőzeléket is extrává tesznek, ha csak az egyikből belefőzöl pár szálat, sokkal gazdagabb végeredményt kapsz, mint nélküle. Példák a felhasználásukra.:
Babérlevél
- burgonya
- hal
- húslevesek
- zöldséglevesek
Kakukkfű
- burgonya
- sertés
- cékla
- kacsa, liba
Rozmaring
- burgonya
- birka
- zöldségek
- gesztenye
Zsálya
- sertés
- sajtok
- kecske, birka
- sonkás ételek
Nem is gondolnád párosítások
- Minden gombás ételbe főzz egy jó sűrű presszókávét, meghökkentően felerősíti az ízét, a kávéból pedig semmit se fogsz érezni.
- Süteményeket, krémeket, minden édességet is sózz meg, kikerekíti az édességet.